Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι διατεθειμένη να «επιταχύνει» τις πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Ντόχα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους ομολόγους του των αραβικών κρατών που εκφράζουν ανησυχίες για τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Συμφωνήσαμε να επιταχυνθούν ορισμένες πωλήσεις όπλων οι οποίες είναι απαραίτητες και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο στο παρελθόν», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ και τα συμμαχικά αραβικά κράτη στον Κόλπο θα αντιμετωπίσουν τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή.
Ο Κέρι είπε επίσης πως συμφώνησε με τους έξι ομόλογους τού του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) πως όταν εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε εξάλλου ότι συζητήθηκε το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ ανέφερε πως συμφωνήθηκε η αύξηση της συνεργασίας των μερών, ιδίως σε τομείς όπως η κοινοποίηση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών και η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων.
Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χάλιντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΣΣΚ είναι πεπεισμένες πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις θα κάνουν ασφαλέστερη την περιοχή.
«Πιστεύουμε ότι αυτό που συμφωνήθηκε καθιστά αυτή την περιοχή ασφαλέστερη και σταθερότερη», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας η οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν και Κουβέιτ).
Ο Χάλιντ αλ Ατίγια χαρακτήρισε ακόμη τη συμφωνία με το Ιράν την «καλύτερη επιλογή» από όσες ήταν διαθέσιμες.
Οι ΥΠΕΞ του ΣΣΚ είπαν στον Κέρι ότι ελπίζουν η συμφωνία να φέρει περισσότερη σταθερότητα και «σχέσεις καλής γειτονίας» μάλλον, παρά επεμβάσεις από μέρους της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τον Ατίγια τα έξι κράτη θέλουν η περιοχή να απαλλαγεί «από τους κινδύνους και τις απειλές» που απορρέουν «από τα πυρηνικά όπλα».
Σε δηλώσεις του στην Αίγυπτο χθες Κυριακή, ο Κέρι είχε τονίσει πως το Ιράν συνεχίζει να θεωρείται ο μεγαλύτερος κρατικός υποστηρικτής «της τρομοκρατίας» από την Ουάσινγκτον, αλλά αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε τόσο σημαντικό να εξασφαλιστεί πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Κέρι αναμένεται εξάλλου ότι θα έχει στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μια τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής της διπλωματίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ. Βασικό θέμα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση θα είναι ο πόλεμος στη Συρία.
Η Ρωσία προσπαθεί να προωθήσει μια διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και σε κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ώστε να σχηματίσουν μια συμμαχία για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που ελέγχει μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό. Ο Κέρι είχε πει τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να συζητήσει με τον Λαβρόφ για την αντιμετώπιση του ΙΚ και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ιράν.
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε ένα άρθρο του στην αραβική γλώσσα που δημοσίευσαν πολλές αραβικές εφημερίδες, και προφανώς έγραψε ώστε να συμπέσει με τις συνομιλίες ΗΠΑ – ΣΣΚ, κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν με την Τεχεράνη για να αντιμετωπιστεί το κύμα αστάθειας στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει όλοι να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η εποχή των παιγνίων μηδενικού αθροίσματος τέλειωσε, και ότι όλοι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε μαζί», ανέφερε στο άρθρο, στο οποίο παραθέτει αποσπάσματα του Κορανίου.
Η συνάντηση του Κέρι με τους ομολόγους του των κρατών του ΣΣΚ ακολουθεί, επισήμαναν Αμερικανικές διπλωματικές πηγές, τη συνάντηση που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες των μοναρχιών του Κόλπου τον Μάιο—από την οποία όμως είχαν απόσχει οι σουνίτες βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν—στο Καμπ Ντέιβιντ. Στη συνάντηση εκείνη, ο Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα κράτη του ΣΣΚ από κάθε «εξωτερική επίθεση», αλλά απέφυγε να προσφέρει μια επίσημη αμυντική συμφωνία, όπως ζητούσαν ορισμένες από τις μοναρχίες.