Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία έπληξαν τις οικονομικές συναλλαγές Σλοβενίας και Ρωσίας και η κατάργησή τους θα ήταν προς το συμφέρον όλων, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Μίρο Τσέραρ και Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά από συνομιλίες στη Λιουμπλιάνα.
«Τις κυρώσεις δεν τις άρχισε η Ρωσία αλλά η ΕΕ και αναμένουμε πρώτη να τις καταργήσει διότι με τις κυρώσεις δεν επιλύονται προβλήματα» είπε ο κ. Μεντβέντεφ ο οποίος χαρακτηρισε τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές, ωστόσο προσέθεσε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Σλοβενία θα συνεχιστεί και εξέφρασε την προσδοκία της Μόσχας η Σλοβενία να συνεχίσει εντός του πλαισίου της ΕΕ να τηρεί μετριοπαθή στάση, όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσέραρ συμφώνησε ότι οι κυρώσεις ζημιώνουν και τη Σλοβενία και τη Ρωσία και είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αρθούν. «Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κυρώσεων, η Σλοβενία θα είναι ευτυχής, να δει να αίρονται», είπε ο Σλοβένος πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Λιουμπλιάνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ και αναζήτηση λύσης μέσω διαλόγου.
Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν και στις προσπάθειες της Σλοβενίας και της Ρωσίας για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων μετά από την οποία υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επιστημών, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ιατρικής.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Σλοβενία από το Σάββατο με αφορμή τις εκδηλώσεις στη μνήμη των εκατοντάδων ρώσων που το 1916 θάφτηκαν κάτω από χιονοστιβάδα ενώ ως αιχμάλωτοι πολέμου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκεύαζαν οδικό δίκτυο για την τροφοδοσία του Μετώπου Ισόνζο.
Στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο ρωσικό παρεκκλήσι, στο ορεινό πέρασμα Βρσιτς κάτω από τις Ιουλιανές Άλπεις, κεντρικοί ομιλητές ήταν οι δύο πρωθυπουργοί και ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν, οι οποίοι τόνισαν ότι το ρωσικό παρεκκλήσι υπενθυμίζει τα τραγικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει γίνει σύμβολο ειρήνης και φιλίας μεταξύ του σλοβενικού και του ρωσικού έθνους.
Ο Σάσα Γκερζίνα από το Σύνδεσμο Σλοβενίας – Ρωσίας, που διοργάνωσε την τελετή, δήλωσε ότι 99 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός η ανθρώπινη διάσταση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και ότι οι διοργανωτές θέλουν να τονίσουν ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη.
Τα σλοβενικά ΜΜΕ επεσήμαναν ότι η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στη Σλοβενία είναι η πρώτη σε κράτος – μέλος της ΕΕ μετά τις εντάσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και ότι είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωσίας που παραβρέθηκε στην καθιερωμένη τελετή μνήμης στο Βρσιτς.