Την απόσυρση περίπου 30.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, μέχρι το Νοέμβριο του 2012, αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών διοικητών στο Αφγανιστάν ότι η ασφάλεια στη χώρα αυτή είναι εύθραυστη.

Οι διοικητές πιστεύουν ότι η απόφαση του αμερικανικού προέδρου έχει πολιτικά κίνητρα, δηλαδή τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και γι’ αυτό το λόγο ζητούν από τον Ομπάμα να διατηρήσει άθικτες τις στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι το 2013.

Η αποχώρηση που θα αναγγείλει απόψε ο Ομπάμα έχει διχάσει την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έχει ζητήσει η μείωση της στρατιωτικής δύναμης να είναι μικρή, ίσως και να μην ξεπερνά τους 2.000 άνδρες, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη που αποκομίστηκαν το χειμώνα εναντίον των Ταλιμπάν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όμως, έχοντας επίγνωση ότι ο πρόεδρος έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τάχθηκαν υπέρ μιας σημαντικής μείωσης, που θα στείλει το μήνυμα στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι το τέλος του πολέμου δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες 10.000 στρατιωτών μέχρι τα τέλη του χρόνου και άλλων 20.000 μέσα στο 2012. Θα παραμείνουν έτσι στη χώρα 70.000 στρατιώτες. Εάν οι αφγανικές δυνάμεις αποδείξουν ότι είναι έτοιμες, μέχρι το 2014 δεν θα έχουν μείνει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.