Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας επτά στόχους των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στα ορμητήριά τους στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα μέσα ενημέρωσης.
Οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν επίσης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επί συριακού εδάφους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των στόχων των επιδρομών. «Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ στη Συρία και της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ». Μεταξύ των στόχων του PKK περιλαμβάνονται «στρατόπεδα, καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές και εγκαταστάσεις γεμάτες με πυρομαχικά», επισημαίνεται.
Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι, στο περιθώριο της αεροπορικής επιχείρησης που διεξήγαγαν αεροσκάφη F-16 από τη βάση τους στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν χερσαίες επιθέσεις και το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον στόχων του PKK και του ΙΚ στη βόρεια Συρία.
Η Τουρκία, η οποία είχε επικριθεί επί μακρόν για την αδράνειά της απέναντι στις ριζοσπαστικές οργανώσεις που είναι εχθρικές προς την συριακή κυβέρνηση, άρχισε να μετέχει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης ήδη από χθες τα ξημερώματα πραγματοποιώντας μια πρώτη αεροπορική επιδρομή εναντίον της στο συριακό έδαφος.
Αυτή η αλλαγή στρατηγικής σημειώθηκε στον απόηχο της επίθεσης αυτοκτονίας, που αποδόθηκε στο ΙΚ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατό, τη Δευτέρα στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα συριακά σύνορα. Έκτοτε, το PKK αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων της τάξης, σε αντίποινα όπως δηλώνει, για την επίθεση στο Σουρούτς, στόχος της οποίας ήταν μαχητικοί νέοι της αριστεράς, υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ απειλούν με κατάρρευση την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κούρδων ανταρτών η οποία άρχισε το φθινόπωρο του 2012. Εδώ και δύο και πλέον χρόνια, μια εκεχειρία τηρείτο σε γενικές γραμμές από τις δύο πλευρές.