Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη νήσο χθες και σήμερα, μετέδωσαν κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο άνδρες «υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα» της επίσκεψης αυτής, της πρώτης που πραγματοποιεί ένας επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από την επανένωση, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Granma.
Η συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε «εγκάρδια», επέτρεψε να επισημανθούν οι πολυάριθμοι παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την «ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας» των δύο πλευρών, αλλά και να συζητηθούν ζητήματα της «διεθνούς ατζέντας», σύμφωνα με την εφημερίδα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
Αφού υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού πολιτικής διαβούλευσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε χθες το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη τίθενται «σε νέα βάση». Οι διμερείς επαφές ήταν εξαιρετικά σπάνιες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ως σήμερα.
Μολαταύτα οι δύο χώρες έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές, με τις ανταλλαγές αυτές να ανέρχονται σε 425 εκατομμύρια δολάρια το 2013, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κατάλογο των κρατών από όπου προέρχονται οι τουρίστες που επισκέπτονται τη νήσο (περίπου 124.000 το 2014), μετά τον Καναδά και τη Βρετανία.
Επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν πολυάριθμοι επιχειρηματίες, ο Στάινμαϊερ συναντήθηκε στην Αβάνα με αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης της Κούβας, συμπεριλαμβανομένου του ομολόγου του Μπρούνο Ροδρίγκες.
Ακόμη ο Στάινμαϊερ συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο της Αβάνας Χάιμε Ορτέγα, με επιστήμονες, οικονομικούς παράγοντες και καλλιτέχνες. Στο πρόγραμμά του δεν προβλέπονταν συναντήσεις με διαφωνούντες ή αντικαθεστωτικούς.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η προηγούμενη επίσκεψη ενός Γερμανού υπουργού στην Κούβα ήταν εκείνη του υπουργού Οικονομίας της ενωμένης Γερμανίας, που είχε γίνει το 2001.
Η Κούβα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται από το 2014 σε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και η Αβάνα βρίσκεται σε μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ.