Τη δίωξη της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ για κατάχρηση εξουσίας, αναφορικά με την υποψηφιότητά της για το αξίωμα Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Σλοβενίας (NBI), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας, το οποίο αναφέρει ότι η εισαγγελία τώρα πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την παραπομπή της σε δίκη.

Τον περασμένο Μάρτιο η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο της πρώην πρωθυπουργού αναζητώντας στοιχεία για το κατά πόσο είχε διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας όταν πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης υπό την προεδρία της, αυτοπροτάθηκε ως Επίτροπος της Ε.Ε.

Το επίμαχο ζήτημα στην υπόθεση είναι αν ήταν επιτρεπτό να οριστεί υποψήφια, όπως ισχυρίζεται η πρώην πρωθυπουργός ή έπρεπε να εξαιρεθεί, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Η διαδικασία της υποψηφιότητάς της είχε χαρακτηρισθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα τον περασμένο χρόνο.

Η κυβέρνησή της είχε υποβάλλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κατάλογο με τα ονόματα τριών υποψηφίων, από τα οποία ο Γιούνκερ επέλεξε την Άλενκα Μπράτουσεκ ως υποψήφια αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδια για την Ενεργειακή Ένωση.

Κατά την ακρόαση της όμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ.Μπράουτσεκ κρίθηκε ανεπαρκής και καταψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ που διαδέχθηκε την κυβέρνησή της, προώθησε την Βιολέτα Μπουλτς, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

Η Άλενκα Μπράτουσεκ είχε οριστεί ως προσωρινή πρόεδρος του κόμματος «Θετική Σλοβενία» τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο αρχηγός, ιδρυτής του κόμματος και δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς παραιτήθηκε, ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε σε βάρος του η Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς. Τον επόμενη μήνα εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβενίας αλλά ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014 στο συνέδριο για την εκλογή προέδρου του κόμματος ηττήθηκε από τον Ζόραν Γιάνκοβιτς και τον Μάιο παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Αμέσως μετά ίδρυσε νέο κόμμα, τη «Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ», το οποίο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές πέρσι τον Ιούλιο κέρδισε τέσσερις έδρες, μία εκ των οποίων καταλαμβάνει η ίδια.