Νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών διεξάγεται αύριο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα.
Όπως συμφωνήθηκε στις 21 Απριλίου οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των συμφωνιών για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, στη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και στο ζήτημα της γέφυρας στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα (την απομάκρυνση του «Πάρκου Ειρήνης» που δημιούργησαν οι Σέρβοι στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, όταν αφαίρεσαν το οδόφραγμα που είχαν στήσει), δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Για τα ζητήματα αυτά διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες εντατικές συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσόβου, Εντίτας Ταχίρι.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η 23η Ιουνίου, ημέρα συνέχισης του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες είναι σημαντική για τη Σερβία, ότι η συμφωνία εξαρτάται από τις λύσεις που θα προταθούν και ότι πιστεύει ότι θα επιτευχθούν καλά αποτελέσματα.
Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι από την 23η Ιουνίου εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας – ΕΕ, αλλά και το συνολικό οικονομικό κλίμα, επειδή η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια είναι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την οικονομική ευημερία.
«Καμία πλευρά δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να εξέλθει από το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, δηλαδή να διακόψει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες», εκτίμησε ο αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς από το Φόρουμ για τις Εθνικές Σχέσεις, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αποδεχθούν συμβιβασμούς.
Σε δηλώσεις του στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό B92 ενόψει του αυριανού, νέου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας ο κ. Γιάνιτς είπε ότι αρκετές αποφάσεις που είχαν αναβληθεί πρέπει να ληφθούν και ότι τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθυστερούν από το 2013.
«Φυσικά από πολιτική άποψη το σημαντικότερο είναι το ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων και είναι το πιο δύσκολο για το Κόσοβο» εκτίμησε ο κ. Γιάνιτς και προέβλεψε μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ώστε αυτές τις μέρες να λήξει το θέμα που αποτελεί όρο για το άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 35 στις συνομιλίες Σερβίας – ΕΕ.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας. Όταν διευθετηθεί το θέμα θα είναι πιο εύκολες οι συνομιλίες και με την Άνγκελα Μέρκελ, θα υπάρχουν λιγότερες συζητήσεις για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να πάμε στη Σρεμπρένιτσα. Αυτή τη στιγμή το κλειδί της σταθερότητας στην περιοχή είναι η σχέση Πρίστινας – Βελιγραδίου», υπογράμμισε ο κ. Γιάνιτς.