Η Ρωσία δεν έχει τα μέσα για να εμποδίσει την αναχώρηση ρώσων εθελοντών πολεμιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ρωσικού Συμβούλιου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant. «Δεν τους ενθαρρύνουμε (να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία), ούτε τους τιμάμε γι’ αυτό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι είναι αδύνατο να τους εμποδίσουμε» να πάνε στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πατρούσεφ ο οποίος ηγείτο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) από το 1999 έως το 2008.

«Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρωσία. Διηγούνται τις ωμότητες, τις μάχες, και το συναίσθημα προτρέπει τους άλλους να φύγουν», για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τον Απρίλιο του 2014 που ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Μόσχα ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές και ότι έχει αναπτύξει τακτικές δυνάμεις της για να τους ενισχύει, κατηγορία που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά. Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι οι ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι εθελοντές ή άνδρες που δεν υπηρετούν πλέον στον ρωσικό στρατό. Από την πλευρά του, το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ρωσικές αρχές να κλείσουν τα σύνορά τους με την ανατολική Ουκρανία για να εμποδίσουν όπλα και πολεμοφόδια να περνούν στο ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Πατρούσεφ, η ουκρανική κρίση είναι η συνέπεια ενός πραξικοπήματος που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ με σκοπό την καταστροφή της Ρωσίας. «Αυτό που τους ενδιαφέρει, δεν είναι η Ουκρανία αλλά η Ρωσία. Θα ήθελαν μην υπάρχουμε πια ως χώρα».

«Έχουμε πολλούς πόρους και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τους διαθέτουμε παράνομα και ότι δεν τους χρησιμοποιούμε όπως θα έπρεπε», διευκρίνισε.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε σήμερα κατά έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ο Πατρούσεφ θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική «τελεί υπό την επιρροή των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι είναι ανίσχυροι και οι Αμερικανοί είναι ισχυροί. Θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αυτό είναι το δόγμα τους».

Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν τη Ρωσία να «τις σύρει πίσω στο παρελθόν»

Παράλληλα σήμερα σε ομιλία του στο Βερολίνο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αφήσουν τη Ρωσία «να μας σύρει πίσω στο παρελθόν», καθώς κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εκ νέου μια σοβιετικής εποχής σφαίρα επιρροής.

Ο Κάρτερ, ο οποίος συναντάται σήμερα με ομολόγους του του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η συμμαχία θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για μια βελτιωμένη σχέση με τη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι: «είναι στο χέρι του Κρεμλίνου να αποφασίσει».

«Δεν επιδιώκουμε έναν ψυχρό, πόσο μάλλον έναν θερμό πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε τη Ρωσία εχθρό. Ωστόσο μην κάνουμε λάθος: θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, καθώς και το θετικό μέλλον που επιφυλάσσεται για όλους μας», τόνισε ο Κάρτερ.