Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την ειρήνη και την αξιοπρέπεια και να μην υποκύπτουμε σε προκλήσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή τη σύλληψη και στη συνέχεια απελευθέρωση του αρχηγού της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» Ραμούς Χαραντινάι στη Σλοβενία.

«Όλα αυτά μου φαίνονται λίγο περίεργα, θα τα σχολιάσω μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Πέμπτη. Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την ειρήνη και την αξιοπρέπεια με αφορμή διαφόρων ειδών προκλήσεις που συμβαίνουν στην περιοχή και ευρύτερα» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Σερβία θα καταφέρει να υπερασπιστεί τη σταθερότητα.

«Γνωρίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα έχουμε μία ισχυρή και επιτυχημένη χώρα. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα, όχι μόνο στη χώρα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή» επισήμανε ο Σέρβος πρωθυπουργός από το Όσλο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, ένας από τους πρώην διοικητές του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, συνελήφθη την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας με ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που εκδόθηκε σε βάρος του από τη Σερβία το 2004.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, o κ. Βούτσιτς είπε ότι ο Χαραντινάι ταξίδευε για πολλοστή φορά με το ίδιο διπλωματικό διαβατήριο και συνελήφθη, την Τέταρτη, παραμονές των κρίσιμων διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες, στις 23 Ιουνίου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, αλλά πρόσθεσε ότι φαίνεται πως περίεργα πράγματα συμβαίνουν και ότι προφανώς θα υπάρξει μεγάλη πίεση στη σερβική πλευρά ενόψει της 23ης Ιουνίου.