Ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), αναχώρησε σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ για να επιστρέψει στο Σουδάν, αψηφώντας την εντολή δικαστηρίου της Πρετόριας να παραμείνει στη Νότια Αφρική έως ότου το δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με αίτημα του ΔΠΔ για την σύλληψή του, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Χαρτούμ.
«Το αεροπλάνο του προέδρου Μπασίρ απογειώθηκε από το Γιοχάνεσμπουργκ και αναμένεται να αφιχθεί γύρω στις 18:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) απόψε» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, δήλωσε ο Σουδανός υφυπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Γιούσεφ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μπασίρ αναμένεται να μιλήσει σε μια συγκέντρωση κατά την άφιξή του.
Ο Μπασίρ μετείχε σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που διεξήχθη χθες και σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι προσέφυγε κατά της εφαρμογής της απόφασης που έλαβε χθες δικαστήριο της Πρετόριας, με την οποία απαγορευόταν η έξοδος του Σουδανού προέδρου από την χώρα έως ότου αποφανθεί σχετικά με προσφυγή μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Νοτιοαφρικανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσε από την κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα να δεχθεί το αίτημα του ΔΠΔ να συλλάβει τον Μπασίρ και να τον παραδώσει στο διεθνές δικαστήριο.
Η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ και ως εκ τούτου υποχρεούται να εφαρμόζει τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδει το διεθνές δικαστήριο.
Ωστόσο το περιβάλλον του Μπασίρ δεν έδειξε ποτέ να ανησυχεί, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η δικαστική αυτή ενέργεια είναι υπόθεση της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης (…) Εμείς βρισκόμαστε εδώ ως προσκεκλημένοι της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης. Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από αυτήν την κυβέρνηση», είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Ιμπραχίμ Γάντουρ.
Δύο εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί από το ΔΠΔ κατά του προέδρου του Σουδάν, το 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το 2010 για γενοκτονία. Και τα δύο σχετίζονται με το Νταρφούρ, την περιοχή στο δυτικό Σουδάν, η οποία μαστίζεται από την βία από το 2003. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε αυτήν την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.