«Όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Ζιεσί, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας και υποψήφια για τη θέση αυτή, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όλα είναι ανοιχτά… Είχαμε μία καλή συζήτηση. Μου εξήγησε τους λόγους της υποψηφιότητάς της. Άκουσα με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε.

Η γαλλίδα υπουργός έφθασε σήμερα στο Πεκίνο για να προβάλει στην Κίνα, μετά την Ινδία, την υποψηφιότητά της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Κίνα είναι πρωτοστάτης των χωρών αυτών που επικρίνουν τη διατήρηση από τους Ευρωπαίους της θέσης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι ήρθα για να παρουσιάσω στις κινεζικές αρχές τους λόγους της υποψηφιότητάς μου για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ, αναφερόμενη παράλληλα στη «βαθιά φιλία που συνδέει τη Γαλλία με την Κίνα».

Η Λαγκάρντ έχει δύο ισχυρούς αντιπάλους για τη θέση αυτή, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς, και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο.