Όσο κι αν το Σουδάν ετοιμάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία του, οι αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης γύρω από την σημερινή βία που βιώνει, είναι εντελώς μονόπλευρη.
Σύμφωνα με την οριοθέτηση του 1956, λίγο πριν το Σουδάν κερδίσει την ανεξαρτησία του από τους Βρετανούς, οι τρεις τομείς – Blue Nile – South Kordofan καθώς και τα όρη της Nuba «ανήκαν» στο Βορρά. Ωστόσο, αυτά τα σύνορα ήταν πάντα αμφισβητούμενα, καθώς και η πιο πρόσφατη εδαφική ανάλυση, ή η συνολική ειρηνευτική συμφωνία του 2005, όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να επιλέξουν μέσω δημοψηφίσματος ή λαϊκής διαβούλευσης αν ήθελαν να είναι μέρος του βορρά ή του νότου του Σουδάν .
Η προσπάθεια να ανακτηθούν τα εδάφη και να διατηρηθεί η πολιτική εξουσία, η οικονομία και η εθνική υπερηφάνεια, περισσότερο από ποτέ παίρνει την επιταγή για έναν επαναπροσδιορισμό των εδαφών του μεταξύ Βορείων και Νοτίων περιοχών.
Η μάχη για το Abyei -πλούσιο σε κοιτάσματα μαύρου χρυσού- χτυπά στην καρδιά των σύγχρονων συγκρούσεων στο Σουδάν, αμφισβητώντας τα σύνορα αποικιοκρατίας και τις εθνοτικές εντάσεις μεταξύ των νομάδων Misseriya και κτηνοτρόφων NgokDinka, γεγονός που είχε οδηγήσει το Σουδάν σε εμφύλιο το 1980.
Εκτός από τα υλικά οφέλη, η ατζέντα του 1956 στα βόρεια σύνορα είναι η πράξη ενός φυγόδικου προέδρου, πριν από τη γέννηση του νοτίου Σουδάν. Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ – ή οι εντολές του να θανατώνονται σαν σκυλιά στη φωλιά τους δημιουργούν ανατριχίλα σήμερα.
Μια σχιζοφρενική στρατηγική προειδοποιεί, απειλεί και οδηγεί σε μια επανάληψη του 1956, προκειμένου να επαναχαραχθούν τα σύνορα.
Όσο και αν ο ΟΗΕ ερευνά τις αναφορές για τη λεηλασία και το κάψιμο κατοικιών κάνοντας προσπάθειες να ανατρέψει τις συγκρούσεις βορείων και νοτίων δυνάμεων.
Καθώς η βία ξεδιπλώνεται, όλα δείχνουν να είναι ήσυχα στο μπροστινό μέρος της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Αφρικής. Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά το αναμενόμενο, «σιγήν ιχθύος».
Την περασμένη Πέμπτη, δεκάδες πολιτών που ανήκαν σε κάποια αντίπαλη εθνική ομάδα σκοτώθηκαν σε ένα χωριό, κοντά στον ποταμό Νείλο. Μιλούν για 254 άοπλα θύματα.
Το δορυφορικό Sentinel «βομβαρδίζει» με εικόνες άγριας βίας και τα αδιάσειστα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» στο Χαρτούμ, κάνουν το γύρο του κόσμου.
Μια αφρικανική παροιμία λέει: Όταν δύο ελέφαντες ρίχνονται στον αγώνα, είναι το γρασίδι που υποφέρει. Στο νότιο Σουδάν, φαίνεται να υπάρχουν ελέφαντες έτοιμοι να καταπατήσουν τον πληθυσμό. Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας ημερολογιακά μπορεί να γιορτάζεται στις 9 Ιουλίου, αλλά η πραγματική ειρήνη, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει ακόμα να έρθει.