Μπορεί ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση να είχε ψηφιστεί από το Δεκέμβριο στη βουλή της Σλοβενίας ωστόσο οι πολίτες δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο τριπλό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες το 70% των Σλοβένων απέρριψε τη μεταρρύθμιση και άλλους δύο κυβερνητικούς νόμους.
Στο δημοψήφισμα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το 27,82% των Σλοβένων ψήφισε «ναι» και το 72,18% ψήφισε «όχι». Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 0,46% και το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 40,24%. Ο νόμος που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2010 προέβλεπε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από τα 57 έτη για τις γυναίκες και από τα 58 για τους άνδρες.
Τα συνδικάτα εργαζομένων αντέδρασαν στις αλλαγές και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Κατά της εφαρμογής των αλλαγών στο νόμο για την αδήλωτη εργασία, οι οποίες υιοθετήθηκαν το Μάρτιο, τάχθηκε το 75,54% των ψηφοφόρων και υπέρ το 24,46%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν στο 0,73% και το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 40,22%.
Επίσης, το 71,01% των πολιτών καταψήφισε τις αλλαγές στο νόμο που εισάγει περιορισμούς στην πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών πληροφοριών της κομμουνιστικής περιόδου. Το 28,99% ψήφισε υπέρ των αλλαγών, το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν 1,60% και η συμμετοχή 40,19%.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος είναι πρόεδρος του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βουλή, του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων ότι οι Σλοβένοι λέγοντας όχι στους τρεις νόμους καταψήφισαν «κακές λύσεις» και την «αλαζονεία της τωρινής κυβέρνησης».
Οι πολίτες ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα έδωσαν ψήφο δυσπιστίας στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στην κυβερνώσα πλειοψηφία στη Βουλή, τόνισε ο Γιάνσα, ο οποίος θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι οι πρόωρες εκλογές.