Μέσα σε μια νύκτα τα ΜΜΕ ήραν την «ομερτά» που ίσχυε για τον ιδιωτικό βίο των πολιτικών, με τις νέες καταγγελίες να μπλέκουν σε «ροζ αταξίες» τον υφυπουργό του Σαρκοζί Ζορζ Τρον και τον σοσιαλιστή Τζακ Λανγκ.
Μην έχοντας εξοικειωθεί με την κουλτούρα του δημόσιου κουτσομπολιού και των πάρτι α λα Σίλβιο, η χώρα βρίσκεται μάλλον απροετοίμαστη μπροστά στο… μπαράζ ροζ σκανδάλων που προκαλεί η υπόθεση Στρος Καν.
Η περιβόητη καμαριέρα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει τη σιγή ιχθύος που επικρατούσε μέχρι πρότινος γύρω από την ιδιωτική ζωή των πολιτικών. Πολλοί αναρωτιούνται ποιοι θα είναι οι επόμενοι έκπτωτοι και σύμφωνα με την ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Νταντί, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τη θύελλα Στρος Καν, εφόσον έχουν κι αυτοί το δικό τους ροζ ιστορικό.
Κι αν οι εξωσυζυγικές σχέσεις δεν συνιστούσαν ποτέ πραγματικό σκάνδαλο για τη Γαλλία, σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα και δηλώσεις όπως αυτές του φιλοσόφου και πρώην υπουργού παιδείας Λικ Φερί, ο οποίος αναφέρθηκε σε άλλον πρώην υπουργό, λέγοντας ότι είχε εμπλακεί παλιότερα σε όργια με μικρά αγόρια στο Μαρόκο.
Παρότι, ελλείψει αποδείξεων, δεν ανέφερε όνομα, οι φήμες ότι πρόκειται για τον σοσιαλιστή Τζακ Λανγκ άρχισαν να οργιάζουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», ο ίδιος ο Λανγκ έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς, ενώ ο συνιδρυτής του Marianne διαβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Φερί και το όνομα που του εκμυστηρεύτηκε δεν ήταν αυτό του Λανγκ.
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΕΡΑΝ – Η διπλή ζωή αποκαλύφθηκε λίγο πριν από το τέλος
Τον Νοέμβριο του 1994 το περιοδικό “Paris Match” αποκαλύπτει -με σχετική φωτογραφία στο εξώφυλλο- την ύπαρξη της Μαζαρίν Πενζό, της εκτός γάμου κόρης του Μιτεράν, την οποία είχε αποκτήσει με την ερωμένη του, Αν Πενζό, το 1974. Για το κοινό μπορεί να ήταν μια έκπληξη, στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους όμως αποτελούσε κοινό μυστικό ήδη από την πρώτη του προεδρική θητεία. Στην κηδεία του Μιτεράν τον Ιανουάριο του 1996, η Γαλλία ανακάλυψε και το πρόσωπο της Αν Πενζό, με την οποία ο εκλιπών είχε γνωριστεί το 1961, όταν ήταν 45 ετών και εκείνη μόλις 18.
Η Ντανιέλ, η γυναίκα που ο Μιτεράν είχε παντρευτεί το 1944, γνώριζε τη διπλή του ζωή, αποφάσισε όμως παραδόξως να την αποδεχθεί όπως έκαναν και άλλες “συνάδελφοί” της, πρώην ή επίδοξες πρώτες κυρίες. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις του Μιτεράν φέρεται να ήταν αρκετές. “Δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι θα φύγει από ένα συνέδριο ή ένα συμβούλιο χωρίς να συνοδεύεται από κάποια γυναίκα”, θυμάται χαρακτηριστικά μια δημοσιογράφος που τον γνώριζε καλά. Σύμφωνα με βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2007, στις ερωμένες του συμπεριλήφθη και η γνωστή τραγουδίστρια Νταλιντά με την οποία φαίνεται ότι συνδέθηκαν δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 1981.
ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ – κατά συρροήν άπιστος σύζυγος
Είναι η περίπτωση του γόη, με μεγάλη λίστα κατακτήσεων. Τα παραστρατήματά του έκανε γνωστά η ίδια η σύζυγός του, Μπερναντέτ, μέσω του βιβλίου “Συζήτηση”. Η πρώην πρώτη κυρία μιλούσε για τη δυσκολία της συμβίωσης με έναν άντρα που έχει “τρομερή επιτυχία στις γυναίκες”, ομολογώντας ότι αν και ενήμερη για τις απιστίες, έγνοια της ήταν να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια. “Σήμερα, με την πρώτη δυσκολία οι άνθρωποι χωρίζουν. Εγώ δίσταζα γιατί είχα παιδιά”.
Τα άπλυτα του Σιράκ -και όχι μόνο- έβγαλε στη φόρα και το βιβλίο των δημοσιογράφων Κρ. Ντελουάρ και Κρ. Ντιμπουά με τίτλο “Sexus Politicus” που κυκλοφόρησε το 2006. Περιληπτικά, στις ερωμένες του Σιράκ συμπεριλαμβάνονται: η Μαρί Φρ. Γκαρό, σύμβουλος των Ηλυσίων από το 1969-1974, η Ελίζαμπεθ Φρίντριχ, δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου AFP στις αρχές της δεκαετίας του “90, η Μισέλ Μπαρζάκ, υπουργός Υγείας από το 1986-88 και κυρίως η μυστηριώδης δημοσιογράφος της “Figaro” -το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται- για χάρη της όμως ο Σιράκ φέρεται να ήταν έτοιμος να σαμποτάρει την πολιτική του καριέρα.
Το 1974, η εν λόγω δημοσιογράφος ανέλαβε να κάνει ένα πορτρέτο του Σιράκ τον οποίο και ακολούθησε σε επίσημο ταξίδι στη Ρουμανία. Εκεί ξεκίνησε η σχέση τους: δώρα, μυστικά ραντεβού, φλογερά γράμματα. Ο Σιράκ φαίνεται ότι βρήκε διαμέρισμα στην ερωμένη του και δεν δίστασε να της ανακοινώσει ότι σκόπευε να χωρίσει την Μπερναντέτ. Το 1976, μετά από πιέσεις, τηλεφώνησε στην ερωμένη του για να της πει τα δυσάρεστα: “Τελείωσε. Μου απαγορεύουν να σε ξαναδώ”. Λέγεται ότι η δημοσιογράφος έπαθε κατάθλιψη και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.
ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΜΙΤΕΡΑΝ – Ο υπουργός λείπει για… σεξοτουρισμό στην Ταϊλάνδη
Ο υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Σαρκοζί και ανιψιός του Φρανσουά Μιτεράν βρέθηκε στο επίκεντρο το 2009 όχι για την αδυναμία του στο ωραίο φύλο αλλά στα… αγόρια. Κι αυτός που το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό ήταν ο… ίδιος μέσω της αυτοβιογραφίας του “Η κακή ζωή” όπου παρέθετε χαρακτηριστικές περιγραφές από τα ταξίδια του στην Ταϊλάνδη: “Απέκτησα τη συνήθεια να πληρώνω για αγόρια… Η αφθονία νέων, πολύ ελκυστικών και άμεσα διαθέσιμων αγοριών μου προκαλούσε μια επιθυμία την οποία δεν χρειαζόταν πια να καταστείλω ή να κρύψω”.
Το 2005, όταν κυκλοφόρησε το εν λόγω βιβλίο, ο Μιτεράν δεν είχε μπει στο στόχαστρο, η ζέση όμως με την οποία υπερασπίστηκε τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι που είχε συλληφθεί για παλιότερο σεξουαλικό σκάνδαλο με ανήλικη, επανέφερε στο προσκήνιο την αυτοβιογραφία και έγινε αφορμή να κατηγορηθεί για σεξοτουρισμό.
“Εκανα ένα λάθος, αναμφίβολα, όχι όμως ένα έγκλημα” είχε δηλώσει τότε ο Μιτεράν, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούσε τον όρο “αγόρια” για να αναφερθεί σε ενήλικες. “Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία”, τόνισε ο υπουργός. Η συνέντευξή του δίχασε τον πολιτικό κόσμο, αλλά δεν του στέρησε την υπουργική του θέση όπως το απαιτούσε π.χ. η Μαρίν Λε Πεν, η οποία είχε πρωτοστατήσει στην καμπάνια εναντίον του.