Μπροστά σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες της ιστορίας της βρίσκεται η Τουρκία, καθώς το εύρος της δεδομένης νίκης του Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη Κυριακή θα σφραγίσει τη μελλοντική φυσιογνωμία της ίδιας της Τουρκίας.

Η επιδίωξη του Ρ. Τ. Ερντογάν να εξασφαλίσει πλειοψηφία 330 εδρών (σε σύνολο 550) στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα του δώσει την ευκαιρία να προχωρήσει μόνος του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων πολιτικών δυνάμεων, στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.

Αποκτώντας απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό ο Ρ. Ερντογάν θα μπορέσει μέσω και του νέου Συντάγματος να ξεδιπλώσει την ατζέντα του, η οποία ακόμη κι αν είναι ισλαμική δεν θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει τα μεγάλα αναχώματα της Δικαιοσύνης και του Στρατού, τα οποία ο Τούρκος ηγέτης κατόρθωσε σταδιακά και μεθοδικά να υποσκάψει και εν μέρει να εξουδετερώσει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το κυβερνών κόμμα AKP να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και έτσι κομβικό σημείο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντ. Μπαχτσελί και αν θα ξεπεράσει το πλαφόν του 10% που υπάρχει για την είσοδο στη Βουλή.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», τα νεοθωμανικά οράματα και η χαλάρωση του προσανατολισμού της Τουρκίας προς την ΕΕ εκφράζονται πλήρως στο προεκλογικό πρόγραμμα του AKP, το οποίο αφιερώνει μεγάλο μέρος στην εξωτερική πολιτική και στη θέση της Τουρκίας στον κόσμο.

Ο στόχος του Ερντογάν είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε μία από τις ηγέτιδες χώρες στον κόσμο μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και στο πρόγραμμά του παρουσιάζει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια.

Με όχημα τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας ο Ερντογάν επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την παγκοσμιοποίηση, συνθέτοντας μια «ισορροπία μεταξύ εθνικών και οικουμενικών αξιών», που προσφέρει στη χώρα τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», να αναδειχθεί σε χώρα ειρήνης και ισορροπίας, με παρεμβατικό ρόλο σε ολόκληρο τον κόσμο.