«Σαδιστή», «γεμάτο εθνικιστικό φανατισμό» και «κατά συρροή δολοφόνο» αποκάλεσε τον Ράτκο Μλάντιτς ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλαρκ. Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα “Ντνέβνι Άβαζ” του Σαράγεβο, ο απόστρατος εξέφρασε την μετάνοιά του για την αργοπορία του να σταματήσει τον Μλάντιτς στη Βοσνία.

“Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση και να την κάνεις έγκαιρα. Και έπειτα, συνέβησαν αυτά τα τρομερά πράγματα. Θεωρώ ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λυπήθηκαν για αυτά τα γεγονότα. Εμείς, μετανιώσαμε που δεν κάναμε κάτι πριν” είπε ο Κλαρκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου το 1995 προσθέτοντας ύστερα τα εξής:
“Χωρίς αμφιβολία, ο Μλάντιτς ήταν γεμάτος σαδισμό, ιδεολογικό φανατισμό υπέρ της ιδέας του σερβικού εθνικισμού. Ήταν κατά συρροή δολοφόνος και το απέδειξε με το χειρότερο δυνατό τρόπο στη Σρεμπρένιτσα”

Στις δηλώσεις του, ο Κλαρκ ανέφερε επίσης ότι ο –τότε πρόεδρος των ΗΠΑ- Μπιλ Κλίντον είχε προσπαθήσει να πείσει τον Μλάντιτς να δημιουργήσει συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μάλιστα το 1994 του παρουσίασε κι ένα σχετικό σχέδιο το οποίο ο Μλάντιτς απέρριψε.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύλληψη του Μλάντιτς, η οποία πιστεύει πως ήταν αποτέλεσμα του μηνύματος που είχε στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Βελιγράδι.

“Τελικά έγινε σαφές στους ανθρώπους στη Σερβία ότι, εάν δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για απονομή δικαιοσύνης, δεν θα υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή ευρωπαϊκή ενσωμάτωση”

Τέλος, ο απόστρατος διοικητής εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη απορρίπτοντας παρόλα αυτά το ενδεχόμενο νέων πολεμικών συγκρούσεων.