Οι αμερικανικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας που ιδρύθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχουν γίνει τόσο πολυπλόκαμες, παρασκηνιακές και λαβυρινθώδεις που είναι αδύνατον να γνωρίζουμε με ακρίβεια το πόσο αποδοτικές είναι, αναφέρεται σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.
Η έρευνα, που φέρει τον τίτλο «Άκρως απόρρητη Αμερική», είναι καρπός διετούς διερεύνησης των στοιχείων, στην οποία συμμετείχαν περίπου είκοσι δημοσιογράφοι της έγκυρης εφημερίδας.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι εννέα χρόνια μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 3000 ανθρώπους «ο κόσμος των μυστικών υπηρεσιών τον οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση (…) έγινε τόσο μεγάλος, δύσκολος στο χειρισμό και μυστικοπαθής που κανείς δεν γνωρίζει πόσο κοστίζει, πόσα άτομα απασχολεί, πόσα προγράμματα υπάρχουν και πόσες διαφορετικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει το ίδιο έργο».
Έτσι, «μετά από δαπάνες άνευ προηγουμένου επί εννέα χρόνια (…) το σύστημα που ιδρύθηκε ως καταφύγιο για τις ΗΠΑ έγινε τόσο αδιαπέραστο που είναι αδύνατον να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του».
Η έρευνα της εφημερίδας θα δημοσιευτεί σε τρεις συνέχειες, μέχρι την Τετάρτη. Το πρώτο μέρος, που τιτλοφορείται «Ένας μυστικός κόσμος που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα» είναι αφιερωμένο στην οργάνωση των μυστικών υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων η εφημερίδα υποστηρίζει ότι 1.271 κυβερνητικές υπηρεσίες και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες μοιρασμένες σε 10.000 περιοχές σε όλες τις ΗΠΑ επεξεργάζονται πρόγραμμα που συνδέονται με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ή με τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών.