Για μια «σαφέστερη, περισσότερο φιλόδοξη και τολμηρή» αλλαγή πλεύσης κάλεσε σήμερα τις συριακές αρχές ο γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture.

«Υπάρχουν τουλάχιστον χίλιοι νεκροί, ίσως και περισσότεροι. Πρέπει η αλλαγή πλεύσης της συριακής κυβέρνησης να είναι πιο σαφής, φιλόδοξη και τολμηρή», τόνισε ο Ζιπέ.

Ο Ζιπέ αναφέρθηκε επίσης στο ότι είναι αδύνατον για τους Δυτικούς να πετύχουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια καταδίκη της Συρίας για την βίαιη καταστολή. «Στη Νέα Υόρκη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που πετύχαμε για την Λιβύη, όχι μια στρατιωτική επέμβαση γιατί δεν ήταν αυτό το θέμα, αλλά την καταδίκη της συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος και την επιβολή κυρώσεων», υπογράμμισε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

«Γιατί συνέβη αυτό; Όχι εξαιτίας της αδυναμίας των Δυτικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Αμερικανών, αλλά εξαιτίας του βέτο της Ρωσίας, η οποία για ιστορικούς λόγους αντιμετωπίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ με διαφορετικό τρόπο από εμάς», κατέληξε ο Ζιπέ.