Την περασμένη Παρασκευή μέλη καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό με όπλα στα χέρια σκότωσαν πέντε άτομα σε πιάτσα ταξί έξω από το νηπιαγωγείο Alfonso Reyes στην πόλη Nuevo Leon.

Η Martha Ivette Rivera Alanis βρισκόταν στην τάξη με τους μαθητές της και τράβηξε με το κινητό της τις δραματικές στιγμές που έζησε μαζί με τους μικρούς μαθητές της όταν έξω από το σχολείο τους έπεφταν πυροβολισμοί.

Με ιδιαίτερη ψυχραιμία ζήτησε από τα παιδάκια να πέσουν στο πάτωμα και στη συνέχεια τα προέτρεψε να πουν ένα τραγούδι, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή τους από τις ριπές που ακούγονταν έξω από το παράθυρό τους.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Rodrigo Medina de la Cruz της απένειμε τιμητική πλακέτα, αναγνωρίζοντας τη γενναιότητα, την αφοσίωση και το θάρρος της γυναίκας απέναντι σε μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση.

Η Nuevo Leon θεωρούνταν από τα πιο ασφαλή μέρη στο Μεξικό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι «μάχες» ανάμεσα στα μέλη συμμοριών καρτέλ ναρκωτικών έχουν αλλάξει το σκηνικό.

Από το 2006 μέχρι σήμερα 37.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα σε βίαιες συγκρούσεις που είχαν να κάνουν με τα καρτέλ.