Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων επιβεβαιώνει τις δημοκοπικές προβλέψεις που είχαν μεταδοθεί από ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θεωρούνται πλέον οριστικά (λείπουν μόνο λίγες δεκάδες εκλογικά τμήματα) η ιταλική κεντροαριστερά εξασφαλίζει άνετη νίκη στο Μιλάνο, τη Νάπολη, την Τεργέστη και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
Στο Μιλάνο, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία συγκεντρώνει το 55,1%των ψήφων, έναντι του 44,9% της κεντροδεξιάς απερχόμενης δημάρχου Λετίτσια Μοράτι. Οι υποστηρικτές του Πιζαπία έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Ντουόμο, όπου και πανηγυρίζουν, περιμένοντας τον καινούριο δήμαρχο.
Στην Νάπολη ο προοδευτικός πρώην εισαγγελέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις καταφέρνει να πετύχει αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ιστορικό: συγκεντρώνει 65,2% των ψήφων, ενώ ο κεντροδεξιός Τζάνι Λετιέρι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 34,8%.
«Η Νάπολη απελευθερώθηκε. Τώρα είναι η ώρα της γιορτής, έξω από το δημοτικό μέγαρο. Από αύριο θα ξεκινήσουμε την δουλειά», δήλωσε ο Ντε Ματζίστρις.
Στην Τεργέστη, η κεντροαριστερά καταφέρνει επίσης να υπερισχύσει με ποσοστό 57,5%, όπως και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, με 59,3%.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται στην Ρουμανία για επίσημη επίσκεψη, δεν θέλησε, μέχρι αυτή την στιγμή, να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Από την κεντροδεξιά συμμαχία ο Ματέο Σαλβίνι, ηττημένος υποψήφιος αντιδήμαρχος της συντηρητικής παράταξης, τόνισε ότι «το κόμμα του, η Λέγκα, προσέφερε ό,τι καλύτερο μπορούσε στην προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη, άλλωστε, ότι η Λέγκα δεν έχασε ψήφους, ενώ το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, παρουσιάζει εμφανή κάμψη».
Σχολιάζοντας το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ο Ίταλο Μποκίνο, μέλος του κεντρώου Πόλου του Έθνους, υπογράμμισε ότι «ήταν μια ψήφος κατά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος τιμωρήθηκε, διότι, τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, προσπάθησε να προσεταιρισθεί βουλευτές, για να συνεχίσει να κυβερνά. Έπρεπε, αντιθέτως, να πάει σε πρόωρες εκλογές».
«Μια χιονοστιβάδα κατά της κεντροδεξιάς, μόνον έτσι μπορούν να χαρακτηρισθούν οι εκλογές αυτές. Πρόκειται για μια κοινωνική και ηθική επανάσταση», πρόσθεσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι. Αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν τώρα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αποτελέσματος στην διακυβέρνηση της χώρας.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ζητήσει από τους Ιταλούς, κυρίως στο Μιλάνο αλλά και την Νάπολη (όπου ήταν παρών στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση) να δείξουν, με την ψήφο τους, ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή. Το μήνυμα του δεύτερου γύρου, όμως, φαίνεται πως είναι το εντελώς αντίθετο.
Ο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προσπαθήσει να παραμείνει πρωθυπουργός -έστω και αποδυναμωμένος- ή να επιλέξει την λύση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η κεντροαριστερά, από την άλλη, ξεκινά τώρα την επεξεργασία νέου προγράμματος, με την δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών, για να πείσει τους Ιταλούς ότι μετά από δεκαεπτά χρόνια μπερλουσκονισμού, διαθέτει συνολική, εναλλακτική πρόταση.