Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα από τη Ντοβίλ της Γαλλίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), ότι η Γερμανία θέλει να φύγει από την εξουσία ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και δεν είναι η μόνη που το θέλει αυτό.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισφέρει 1,3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Πάντως ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Καντάφι θα φύγει με τη θέλησή του από την εξουσία.

«Γνωρίζοντας τον άνθρωπο, δεν πιστεύω ότι θα φύγει» δήλωσε ο Μούσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Ντοβίλ.

Ερωτηθείς για μια πιθανή ρωσική μεσολάβηση ανάμεσα στην Τρίπολη και τους Δυτικούς, ο Μούσα απάντησε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες από ορισμένες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή μια πολιτική έξοδος από την κρίση.

Για τον Μούσα, αυτό που επείγει περισσότερο είναι να υπάρξει μια «αυθεντική κατάπαυση του πυρός υπό διεθνή επίβλεψη».

Όμως παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στις θέσεις του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, που επιμένει ότι η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι αποτελεί προϋπόθεση, και το καθεστώς της Τρίπολης, που θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, έτοιμο να το συζητήσει, αλλά αργότερα.

«Η δυσκολία είναι σαφής. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο», υπογράμμισε ο Μούσα.