Εκπρόσωπος της συριακής ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας διέλυσαν βίαια διαδηλωτές σε ένα προάστιο της Δαμασκού, όπως και στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, πυροβολώντας στον αέρα.
Σε παρόμοια επεισόδια στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι από τα πυρά των αστυνομικών, σύμφωνα με έναν κάτοικο. Πυρά ακούστηκαν στην πόλη Χομς, ενώ στην πόλη Ραστάν 30.000 διαδηλωτές αξίωσαν «να πέσει το καθεστώς».
Στην Ντέιρ Εζόρ, «λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συριακές υπηρεσίες επιβολής της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν 5.000 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μετά τις προσευχές της Παρασκευής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ Ριχάουι.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της συριακής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι υπηρεσίες ασφαλείας διέλυσαν βίαια, χρησιμοποιώντας ρόπαλα, αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές στο προάστιο Ροκν Εντίν, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νταΐλ, μια κοινότητα στη νότια Συρία όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.
Στην πόλη Άλμπου Καμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τάχθηκε υπέρ του Άσαντ, εξοργίζοντας τους διαδηλωτές.
Στην πόλη Ζαμπαντάνι κάτοικος δήλωσε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.
Στη Χομς, ακούγονταν πυρά καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν.
Στην πόλη Ραστάν, κάπου 20 χλμ. βορειότερα, περίπου 30.000 διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «πτώση του καθεστώτος» και «δεν σε αγαπάμε» (πρόεδρε Μπασάρ αλ Άσαντ), ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.
«Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στη Ραστάν ως σήμερα διότι συγκεντρώθηκαν και χωρικοί από κοντινές περιοχές στο κέντρο», πρόσθεσε.
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αξίωσε νωρίτερα σήμερα από τις αρχές της Συρίας να επιτρέψουν την έλευση στη χώρα μιας αποστολής για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί δολοφονιών από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ.
«Δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντηση από την Δαμασκό στο επίσημο αίτημά μας να μας επιτραπεί η πρόσβαση, το οποίο είχαμε αποστείλει την 6η Μαΐου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ. «Υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες» στη χώρα, πρόσθεσε.
Αυτός είναι ο λόγος που ο ΟΗΕ «ζήτησε από την κυβέρνηση να μας δώσει πρόσβαση το ταχύτερο ώστε να μας επιτρέψει να αποσαφηνίσουμε τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε.