Οι ηγέτες της Ομάδας των 8 δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις νέες αραβικές δημοκρατίες, απειλούν με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Συρία και επισημαίνουν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και ότι πρέπει να αποχωρήσει, στο κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής των «8» στη Ντοβίλ.
Οι αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δυναμική των μεταβολών που συντελέσθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αναφέρεται στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 8 δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τις νέες αραβικές δημοκρατίες, και με τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφήν δανείων προς την Αίγυπτο και την Τυνησία.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον θάνατο πλήθους διαδηλωτών ως αποτέλεσμα της μαζικής χρήσης βίας από τις συριακές αρχές, καθώς και από τις σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζουν οι ηγέτες της Ομάδας των 8 στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
«Μόνο ο δρόμος του διαλόγου και των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει στη δημοκρατία και από εκεί στη διαρκή ασφάλεια και ευημερία στη Συρία. Εάν οι συριακές αρχές δεν εισακούσουν αυτήν την έκκληση, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, προειδοποιούν οι ηγέτες της Ομάδας των 8 στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Ντοβίλ.
Ως προς τη Λιβύη, οι ηγέτες των 8 δηλώνουν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και ότι πρέπει να αποχωρήσει.
«Είναι σαφές ότι ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίζουν να διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά του λιβυκού λαού. Ο Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση. Πρέπει να αποχωρήσει», αναφέρεται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, με συνέπεια η Ρωσία να έχει αποδεχτεί μετά από αυτή τη διατύπωση να μεσολαβήσει για επίλυση του λιβυκού θέματος, με αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η ρωσική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι η Ομάδα των 8 δεν πρέπει «να μετατραπεί σε όργανο που προτείνει μέτρα άσκησης πίεσης και κυρώσεις».
Η Ομάδα των 8 καταδίκασε τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης των ειρηνικών διαδηλώσεων και κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αποχωρήσει από την εξουσία.