Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε σήμερα το βράδυ σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας παρά μόνο παρουσία της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν θα υπογράψω (τη συμφωνία) παρά μόνο αν η αντιπολίτευση έρθει στο προεδρικό μέγαρο». Επιπλέον ο Σάλεχ προειδοποίησε για την πιθανότητα να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» αν η αντιπολίτευση δεν είναι παρούσα στην τελετή υπογραφής.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Υεμένης υπογράμμισε: «Αν δεν ενδώσουν και αν θέλουν να σύρουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και την ευθύνη του αίματος που κύλησε και θα κυλήσει από τη στιγμή που επιμένουν στην ανοησία τους».

Νωρίτερα ο μεσολαβητής των χωρών του Κόλπου για την κρίση, Ζαγιάνι, και ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι μαζί με άλλους διπλωμάτες στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από ένοπλους υποστηρικτές του Σάλεχ, κατάφεραν να αποχωρήσουν με ελικόπτερο. Ωστόσο, οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της ΕΕ και των μοναρχιών του Κόλπου παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πρεσβεία.

Ο Ζαγιάνι στη συνέχεια εγκατέλειψε την Υεμένη χωρίς την υπογραφή του Σάλεχ, όπως ανακοίνωσε ο Ταρέκ Σάμι εκπρόσωπος του κόμματος του υεμενίτη προέδρου.

Τέλος, αξιωματούχος του Συμβουλίου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε: «Οι υπουργοί μπορεί να σταματήσουν τη διαμεσολάβησή τους μετά την άρνηση του Σάλεχ να υπογράψει».