Σήμερα έφτασε στη Ραμάλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και για να υπογραμμίσει τη στήριξη της ΕΕ στις απευθείας συνομιλίες των Παλαιστινίων με το Ισραήλ. Ωστόσο συναντήσεις με την ηγεσία της Χαμάς δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ‘Αστον.

Η επικεφαλής άρχισε τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη με τη συνάντηση με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό στη Δυτική Όχθη, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας αύριο Κυριακή.

Στη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής της στη Λωρίδα της Γάζας φέτος, η ‘Αστον θα επισκεφθεί μια θερινή κατασκήνωση και ένα σχολείο που λειτουργούν υπό την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ. Η υπηρεσία αυτή θα ενισχυθεί με πρόσθετο ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η ‘Αστον θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά την Κυριακή.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο Λίμπερμαν είναι έτοιμος να προτείνει στην ‘Αστον, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τον έλεγχο των επιθεωρήσεων ασφαλείας στα αγαθά και τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Γάζα δια ξηράς και θαλάσσης.

Η ‘Αστον θα επισκεφθεί εκ νέου τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.