Φύλο: θηλυκό. Βάρος: 5 κιλά. Χαρακτηριστικά: πολύ πλούσια γκαρνταρόμπα, μαλλιά πάντα τέλεια χτενισμένα, μάτια συνεχώς κλειστά. Η ‘Αμπι ξεγελάει ότι είναι ένα μωρό, αλλά είναι μια κούκλα που η Εύα «υιοθέτησε», μετά το θάνατο της κόρης της.
«Μού θυμίζει την κόρη μου όταν ήταν μωρό», λέει η Εύα Χάστι, μια 57χρονη Αμερικανίδα από την Οκλαχόμα που αγόρασε το «ξαναγεννημένο μωρό» της στη Βρετανία έναντι 300 δολαρίων (210 ευρώ).
«Με ηρεμεί όταν την αγκαλιάζω, όταν της αλλάζω ρούχα», προσθέτει η γυναίκα αυτή, συνταξιούχος πλέον, που διαθέτει για την ‘Αμπι μια γκαρνταρόμπα τριπλάσια από τη συνήθη. «Όταν γεννήθηκε η κόρη μου δεν είχα πολλά χρήματα, αυτή τη φορά μπόρεσα να αντεπεξέλθω. Είναι θεραπευτικό», διηγείται.
Η περίπτωση της Εύας δεν είναι η μοναδική. Η Νίκι Χιούν, μια 35χρονη Βρετανίδα κατασκεύασε έξι κούκλες, «ξαναγεννημένα μωρά», εκ των οποίων το ένα είναι η ‘Αμπι, για μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους. ‘Εφτιαξε συγκεκριμένα ένα σωσία του μωρού, βασιζόμενη σε φωτογραφία του παιδιού που δεν ζει.
Η τεχνική αυτή, που συνηθίζεται εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, συνίσταται στη συνένωση πλαστικών μελών και υφάσματος που προσεγγίζει σε χρώμα και υφή την ανθρώπινη σάρκα, με ένα κεφάλι του οποίου το πρόσωπο είναι περισσότερο ή λιγότερο εκφραστικό, φτιαγμένα όλα από υλικά που διατίθενται στο εμπόριο. Στη συνέχεια τοποθετείται γέμισμα στα μέλη μέχρι το μωρό να έχει το βάρος που επιζητείται. Τελευταίο στάδιο και το πιο μακροσκελές: η ζωγραφική του μικρού ακίνητου σώματος για να θυμίζει την ευαισθησία του βρεφικού σώματος, να φαίνονται οι φλέβες, τα νύχια, τα βλέφαρα και ίσως λίγο σάλιο στην άκρη των χειλιών. Τελική πινελιά, αλλά όχι απαραίτητη η ραφή μαλλιών από μοχέρ. Το αποτέλεσμα παραπέμπει σε έναν πολύ προκλητικό ρεαλισμό.
«Έχω φίλους που μού είπαν: Θεέ μου πόσο αληθινή μοιάζει», θυμάται η Εύα, της οποίας η κόρη πέθανε σε ηλικία επτά ετών από λευχαιμία. Η Εύα συνήθως δεν βγαίνει από το σπίτι με την ‘Αμπι. Η πλειοψηφία των μητέρων που πενθούν, αφήνουν το «μωρό» στην κούνια ή σε ένα καροτσάκι στο σπίτι, εξηγεί η Νίκι.
Βρετανοί ψυχολόγοι που ρωτήθηκαν σχετικά, συμμερίζονται ότι οι πενθούσες μητέρες καταφεύγουν στις κούκλες αυτές που μοιάζουν αληθινές. Για την ‘Ινγκριντ Κόλινς του Ιατρικού Κέντρου του Λονδίνου, αυτό το ψεύτικο μωρό κινδυνεύει να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από το να τα λύσει. Όταν έχεις πενθήσει το παιδί σου, τί κάνεις την κούκλα; Τη θάβεις;», διερωτάται.