Οικονομικό σχέδιο με στόχο να μπορέσει η εταιρεία, που εκμεταλλεύεται τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής κρίσης παρουσίασε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση, ενώ οι αρχές επιβλέπουν τη διακοπή της λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σε περιοχή έντονης σεισμικής επικινδυνότητας.
Δύο μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τον μεγέθους 9 βαθμών σεισμό και το γιγάντιο τσουνάμι που κατέστρεψαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία, η κυβέρνηση πήρε μέτρα για να διαχειριστεί τις συνέπειες, πετυχαίνοντας παράλληλα τη διακοπή της λειτουργίας ενός άλλου πυρηνικού σταθμού στο όνομα της ασφάλειας του πληθυσμού.
Η κυβερνητική ομάδα του πρωθυπουργού Ναότο Καν παρουσίασε σήμερα ένα μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Tokyo Electric Power (Tepco), της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για να εξασφαλίσει την καταβολή αποζημιώσεων στους περισσότερους από 85.000 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διαταράχθηκε από τις ακτινοβολίες.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας δομής που θα συγχρηματοδοτείται από το κράτος και από τις ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες της Ιαπωνίας.
«Το θέμα δεν είναι να σωθεί η Tepco, αλλά να ενεργήσουμε ώστε τα θύματα να αποζημιωθούν γρήγορα», επέμεινε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των συζητήσεων.
Ο οργανισμός αυτός θα προσφέρει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Tepco με «ενέσεις» κεφαλαίων ή με δάνεια, ώστε να μην αναγκαστεί η εταιρεία να προβεί σε στάση πληρωμών, μια απειλή που διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.
Βαρειά χρεωμένη, η εταιρεία, η μετοχή της οποίας έχασε πάνω από 80% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μετά το δυστύχημα, δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλει αποζημειώσεις ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καθώς από τις 11 Μαρτίου έχει σταματήσει η λειτουργία ένδεκα αντιδραστήρων της Tepco, η εταιρεία πρέπει να αγοράσει περισσότερους υδρογονάνθρακες για να αυξήσει την παραγωγή των θερμοηλεκτρικών σταθμών της ώστε να εξυπηρετήσει το Τόκιο.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ζητάει από επιχειρήσεις και ιδιώτες στις ανατολικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας να μειώσουν αυτό το καλοκαίρι την κατανάλωση ενέργειας για να αποφευχθούν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο μετά από εκείνο του Τσερνόμπιλ, το 1986 στην Ουκρανία, παρακίνησε τις αρχές να ελέγξουν το σύνολο των ιαπωνικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες έχουν 54 αντιδραστήρες. Μετά τον έλεγχο αυτό, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα, στο κέντρο της χώρας.
Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτό τον πυρηνικό σταθμό, η Chubu Electric Power, άρχισε σήμερα τη διαδικασία διακοπής της λειτουργίας ενός αντιδραστήρα και αύριο, Σάββατο, πρόκειται να κάνει το ίδιο με τη δεύτερη μονάδα. Μια τρίτη είχε σταματήσει νωρίτερα για ελέγχους.
«Ως τώρα, οι διαδικασίες διεξάγονται χωρίς πρόβλημα», εξήγησε ένας υπεύθυνος της εταιρείας.
Ο Καν θέλησε να σταματήσει η λειτουργία του σταθμού επειδή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ο κίνδυνος να συμβεί σεισμός μεγέθους 8 βαθμών μέσα στα τριάντα επόμενα χρόνια φτάνει το 87% στην περιοχή του σταθμού αυτού, ο οποίος απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη βιομηχανική ζώνη της Ναγκόγια και 200 χιλιόμετρα από το Τόκιο.
Μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός θέλει να παρακινήσει την Ιαπωνία να επανεξετάσει την ενεργειακή πολιτική της ώστε να χρησιμοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες ενέργειες και να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού.
Προηγουμένως, οι ιαπωνικές αρχές επρόκειτο να κατασκευάσουν 15 επιπλέον αντιδραστήρες ως το 2030 με στόχο το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ηλεκτρικό που καταναλώνεται στη χώρα να αυξηθεί σε περισσότερο από 50%, από το 25% ως 30% που είναι σήμερα.