Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή  Ένωση να απαιτήσουν από την Τουρκία να αλλάξει γραμμή στο Κυπριακό και να σεβασθεί ψηφίσματα και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα εγκαίνια του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας στο Δήμο Αγίου Αθανασίου Λεμεσού, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε: «Πρέπει η Αγκυρα να πεισθεί να δώσει καθοδήγηση στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ώστε επιτέλους να λυθεί το Κυπριακό στη σωστή βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν παρέλειψε να εκφράσει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί άτεγκτη στάση, ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στη δική μας πλευρά, λέγοντας ότι αυτό συνιστά κακή πρακτική.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει αύριο στη Βαρσοβία προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη του Τρίο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου, σε επίπεδο Αρχηγών Κυβέρνησης.