Κι έτσι, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο εξουδετερώθηκε τελικά όχι σε κάποια σπηλιά, αλλά σε μια μεσοαστική γειτονιά μιας ανιαρής πακιστανικής πόλης. Κι αν έμενε καμιά αμφιβολία για την αίγλη του ηγέτη της Aλ-Κάιντα, διαλύθηκε από το γεγονός ότι η τεράστια βίλα στην οποία είχε καταφύγει στο Αμποταμπάντ βρίσκεται δίπλα στη Στρατιωτική Ακαδημία του Πακιστάν.
Επί τρεις δεκαετίες, γράφει ο Άχμεντ Ρασίντ στους Financial Times, ο Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελούσε μαγνήτη για τη φαντασία πολλών Μουσουλμάνων και κατάρα για τους στρατούς και τις μυστικές υπηρεσίες. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφτασε στην Πεσάβαρ για να κατασκευάσει με τα εκατομμύρια της κατασκευαστικής βιομηχανίας της οικογενείας του καταφύγια για τους Μουτζαχεντίν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο αδύνατος και ντροπαλός Σαουδάραβας θα άλλαζε τον κόσμο. Αλλά τον άλλαξε.
Το να σκοτώσεις 3.000 ανθρώπους με μια κίνηση και στη συνέχεια να προκαλέσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες να σε κυνηγήσουν απαιτεί μια μεσσιανική φαντασία. Αυτό έγινε και το σύνθημα της Aλ-Κάιντα: «Αγαπάμε το θάνατο περισσότερο απ’ ό,τι αγαπάμε τη ζωή». Όσο περισσότερο φαινόταν ότι οι στρατοί όλοι του κόσμου δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον πόλεμο, τόσο αυξανόταν η απήχηση του Mπιν Λάντεν στους εξτρεμιστικούς κύκλους. Οι οπαδοί του τζιχάντ πίστεψαν ότι ο αρχηγός τους ήταν ευλογημένος και ότι τον προστάτευε ο Θεός.
Ακόμη κι όταν η αλ-Κάιντα κατέρρευσε μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, και ο μπιν Λάντεν σταμάτησε να δίνει ο ίδιος εντολές, η επιρροή της οργάνωσης δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται: στο Ιράκ, τη βόρεια Αφρική, την Ευρώπη, ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αλ-Κάιντα μετατράπηκε σε μια ομάδα μικρών οργανώσεων, αλλά η απειλή παρέμεινε ζωντανή: ένας άνδρας με μία βόμβα στην Τάιμς Σκουέαρ μπορεί να προκαλέσει τον πανικό ή ακόμη και την αιματοχυσία που προκάλεσε η 11η Σεπτεμβρίου.
Το χάος που προκάλεσε ο μπιν Λάντεν στον ισλαμικό κόσμο χώρισε τους Μουσουλμάνους σε εξτρεμιστές και μετριοπαθείς – κάτι που κανείς Μουσουλμάνος δεν είχε κάνει μέχρι τότε σε τέτοια κλίμακα. Δίχασε όμως και την ισλαμική πίστη: εκατομμύρια ευλαβών Μουσουλμάνων χαρακτηρίστηκαν άπιστοι επειδή δεν ακολούθησαν τις ιδέες του τζιχάντ. Αυτοί οι «άπιστοι» είναι όμως οι πρωταγωνιστές των σημερινών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο. Και αποδεικνύουν ότι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε επί τριάντα χρόνια, ο Mπιν Λάντεν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που ήθελε στον αραβικό κόσμο.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ο Ρασίντ, η κληρονομιά του θα επισκιάσει τον μουσουλμανικό κόσμο για μια γενιά. Οι οπαδοί του θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες επιθέσεις αντιποίνων σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ο ισλαμικός πόλεμος δεν θα εξαφανιστεί, καθώς έχει αποκτήσει γερές ρίζες.
Ταυτόχρονα, όμως, ο θάνατος του Mπιν Λάντεν προσφέρει και μεγάλες ευκαιρίες. Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο, όταν υποσχέθηκε να κτίσει γέφυρες με τον μουσουλμανικό κόσμο. Και το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει είναι να πιέσει για μια δίκαιη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πρέπει επίσης να ταχθεί με το μέρος των νέων αραβικών κοινωνιών που αναδύονται μέσα από τα ερείπια των δικτατοριών. Πιο εύκολες θα γίνουν επίσης οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν, της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Αμερικανών. Τώρα που πέθανε ο Mπιν Λάντεν, οι Ταλιμπάν δεν χρωστούν τίποτα στην αλ-Κάιντα. Ούτε θέλουν να ανατινάζουν σούπερ μάρκετ και πρεσβείες στις δυτικές πρωτεύουσες. Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, την οποία θα διοικούν πλέον ντόπιοι, όχι ξένοι.
Αλλά και το Πακιστάν έχει την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ο Mπιν Λάντεν ήταν ένας ήρωας για πολλούς Πακιστανούς επειδή προκαλούσε τη Δύση κι επειδή το Πακιστάν έχει ανάγκη από ήρωες. Αλλά οι ηγέτες του πρέπει να βρουν το θάρρος να δείξουν τι ήταν πραγματικά ο Mπιν Λάντεν: μια πολιτική βδέλλα, που εισήγαγε τις επιθέσεις αυτοκτονίας, συνέβαλε στην ίδρυση των πακιστανών Ταλιμπάν και ενίσχυσε τη μισαλλοδοξία σε μια χώρα που ζούσε ειρηνικά μέχρι την εμφάνισή του στο προσκήνιο.
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν