Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν συμμετείχε σήμερα -για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα- στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 22 Απριλίου, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τις φήμες που θέλουν το Ιράν να περνά μία βαθιά πολιτική κρίση.
Ο Αχμαντινετζάντ εξαφανίστηκε από τη δημόσια σκηνή λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του την προηγούμενη εβδομάδα να απολύσει τον υπουργό Πληροφοριών, Χεϊντάρ Μοσλεχί, κίνηση που προσέκρουσε στο βέτο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο ιρανός πρόεδρος άφησε σήμερα τον αντιπρόεδρο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε όμως ο Μοσλεχί, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης χωρίς να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.
Ο Αχμαντινετζάντ ήταν απών και χθες Τρίτη από το ανώτατο συμβούλιο πολιτιστικής επανάστασης του οποίου προΐσταται, ενώ δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση από τις 22 Απριλίου, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και ο ιστότοπος της προεδρίας.
Μία τέτοια απουσία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για τον ιρανό πρόεδρο, ο οποίος συνήθως έκανε σχεδόν καθημερινά δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Πάντως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στην απουσία του.
Όμως πολλοί ιστότοποι και ιστολόγια που πρόσκεινται σε διαφορετικές συντηρητικές οργανώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Αχμαντινετζάντ έχει αποφασίσει, εξασκώντας την πολιτική της κενής καρέκλας, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του τα οποία εκτιμά ότι απειλούν οι υπερσυντηρητικοί αντίπαλοί του στους κόλπους του καθεστώτος.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Bornanews, που πρόσκειται στο επίσημο πρακτορείο Irna, ο Αχμαντινετζάντ κατήγγειλε ενώπιον ενός βουλευτή που τον επισκεπτόταν μία «συνωμοσία» για να περιοριστούν οι εξουσίες του.
Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ενώ πολλά μέσα που πρόσκεινται στη σκληρή γραμμή του καθεστώτος διέψευσαν την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους του καθεστώτος καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα των εχθρών» του Ιράν.
Εξάλλου ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου επεσήμανε στον συντηρητικό ιστότοπο Khabaronline ότι περίπου 50 βουλευτές υπέγραψαν ένα αίτημα με το οποίο ζητούν από τον ιρανό πρόεδρο να δώσε εξηγήσεις ενώπιον του κοινοβουλίου.
Το Bornanews από την πλευρά του αναφέρει ότι ο Αχμαντινετζάντ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να «ρυθμίσει το πρόβλημα» απευθείας με τον Χαμενεΐ.