Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Συρία σε συνάντηση των εκπροσώπων τους την Παρασκευή, κατά την οποία θα εξεταστούν διάφορα μέτρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Θα γίνει μια συνάντηση την Παρασκευή (…) Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Μάικλ Μαν.
Η Γερμανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Συρία μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, από την οποία υπολογίζεται ότι 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αν επιτευχθεί συμφωνία, οι κυρώσεις της ΕΕ είναι πιθανόν να αφορούν πρωτίστως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος σημαντικών σύρων αξιωματούχων, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στίβεν Βανάκερε ζήτησε σήμερα την επιβολή κυρώσεων στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφερόμενος στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στη χορήγηση βίζας (θεώρηση διαβατηρίου), σημειώνοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».
Το Βέλγιο θα ζητήσει την επιβολή αυτών των κυρώσεων κατά τη σύνοδο των εκπροσώπων των 27 χωρών μελών της ΕΕ την Παρασκευή, προσέθεσε ο Βανάκερε σε δηλώσεις που έκανε στο φλαμανδικό ραδιοφωνικό σταθμό VRT, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή έχει κυρίως την υποστήριξη της Ολλανδίας.
Ο πρεσβευτής της Συρίας στο Βέλγιο εκλήθη εξάλλου σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στις Βρυξέλλες για να του επισημανθεί η «αναμφισβήτητη» αποδοκιμασία από το Βέλγιο της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία, προσέθεσε ο Βανάκερε.
«Όταν ένα καθεστώς ανοίγει πυρ στον πληθυσμό του με άρματα μάχης, (τα πράγματα) έχουν φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», κατέληξε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η κίνησή της να καλέσει την πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να της επισημανθεί η καταδίκη από το Παρίσι «της κλιμάκωσης της καταπίεσης» στη χώρα εντάσσεται «στο πλαίσιο ενός συντονισμένου διαβήματος μαζί με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία».
«Η Γαλλία, στο πλαίσιο ενός συντονισμένου διαβήματος με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, κάλεσε στις 27 Απριλίου (σήμερα) στο υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τη Λάμια Σακούρ, πρέσβειρα της Συρίας στο Παρίσι», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η πρέσβειρα της Συρίας εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να της εκφραστεί η καταδίκη από τη Γαλλία «της κλιμάκωσης της καταστολής» των διαδηλώσεων.
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε σήμερα ότι η Βιέννη ετοιμάζει την απομάκρυνση των πολιτών της που το επιθυμούν από τη Συρία λόγω της βίας στη χώρα αυτή.
Περίπου 200 Αυστριακοί ζουν σήμερα στη Συρία, ορισμένοι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα.
Ο Σπίντελεγκερ επέκρινε επίσης την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Σαφώς και αυτή δεν είναι η σωστή μέθοδος», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό.