Επιστολές προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις οποίες καταγγέλλεται η τουρκική στάση στο Κυπριακό, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Χριστόφιας στις επιστολές του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιέζε Μπούζεκ, αναφέρεται αφενός σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ότι η Τουρκία ουδέποτε θα παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο αφετέρου στο εκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι η Αγκυρα παρουσιάζεται διεθνώς ως υπέρμαχη της λύσης του Κυπριακού και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κωλυσιεργεί, αλλά στην πραγματικότητα η ίδια κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπονομεύσει την προοπτική λύσης του Κυπριακού.

Σημειώνει ότι η Τουρκία δεν προσκάλεσε την Κύπρο στην τέταρτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη από τις 9 μέχρι τις 13 Μαΐου. Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ύστερα από πρόσκληση ων Ηνωμένων Εθνών.