Αύξηση των καλλιεργειών οπίου αναμένεται να σημειωθεί σε μέρος του Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων κι επαρχιών στις οποίες ως σήμερα δεν υπήρχαν καλλιέργειες οπιοπαπαρούνας, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα.
«Μεγάλη αύξηση της καλλιέργειας αναμένεται στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές, ειδικότερα στις επαρχίες Μπαντακσάν, Μπαγλάν και Φαργιάμπ», ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). «Σε ορισμένες περιοχές στο νότιο και το δυτικό Αφγανιστάν αναμένεται επίσης να σημειωθεί σημαντική αύξηση».
Ωστόσο συνολικά στο Αφγανιστάν η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε ότι θα υπάρξει ελαφριά μείωση της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας, σύμφωνα με την διμηνιαία εκτίμησή της (Opium Rapid Assessment Survey) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Παρά τις υψηλές τιμές του οπίου οι συνολικές καλλιέργειες αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς λόγω της πτώσης στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ, σύμφωνα με το UNODC.
«Αυτός είναι μόνο ένας δείκτης…η κυβερνητική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερη περαιτέρω πτώση», ανέφερε ο Ζαν-Λικ Λεμαχιέ, επικεφαλής του UNODC στο Αφγανιστάν. Στη Χελμάντ καταγράφονται πτωτικές τάσεις τα τελευταία τρία χρόνια, με μείωση της έκτασης όπου καλλιεργείται η οπιοπαπαρούνα από τα 103.590 εκτάρια το 2008 στα 65.045 εκτάρια το 2010, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Οι δυνάμεις του NATO και του αφγανικού στρατού πιέζουν τους Ταλιμπάν στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ από το 2010 και έχουν σημειώσει ορισμένες «εύθραυστες και αντιστρέψιμες» επιτυχίες, σύμφωνα με το UNODC. Στις περιοχές αυτές υπάρχει άμεση συσχέτιση της έλλειψης ασφάλειας, της ανυπαρξίας βοήθειας στους αγρότες και της καλλιέργειας οπίου, τονίζει η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι στο 90% των χωριών του νότου όπου δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια σημειώνεται καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας.
Ανάμεσα στις αιτίες της μείωσης των καλλιεργειών είναι και «οι υψηλές τιμές του οπίου» το 2011. Η τιμή του ξηρού και του υγρού οπίου από το Φεβρουάριο του 2010 ως το Φεβρουάριο του 2011 αυξήθηκαν 306% και 251% αντίστοιχα.
Το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στον κόσμο, με ποσοστό 77%. Τουλάχιστον 1,7 εκατ. αγρότες είναι άμεσα αναμιγμένοι στην καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας.