Αποκαταστάθηκε απόψε η σιδηροδρομική σύνδεση της Βεντιμίλια, στην Ιταλία, με το Μεντόν της Γαλλίας, μετά από πολύωρη διακοπή λόγω μιας διαδήλωσης υπέρ των Τυνήσιων μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κυκλοφορία των τρένων διεξάγεται πλέον κανονικά, τονίζοντας ότι σε καμία στιγμή δεν έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

Οι περίπου 300 διαδηλωτές προέρχονται από τη βόρεια Ιταλία και τη Βενετία και η κινητοποίησή τους δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, ούτε είχε άδεια των αρχών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα είχε επικρατήσει σύγχυση καθώς η Ιταλία θεώρησε ότι η Γαλλία έκλεισε εσκεμμένα τα σύνορά της για όλα τα τρένα που προέρχονται από την Ιταλία και μεταφέρουν Αφρικανούς μετανάστες, κάνοντας λόγο για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών.

Η Ιταλία διαμαρτύρεται γιατί οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την άφησαν μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους χιλιάδες Τυνήσιους μετανάστες, οι οποίοι έχουν αποβιβαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Λαμπεντούζα.

Οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν να εφοδιάζουν τους μετανάστες με προσωρινές βίζες που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, μια ενέργεια όμως που προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ορισμένες από τις χώρες της Ε.Ε. ανησυχούν ότι η προσφορά ασύλου σε πάρα πολλούς παράνομους μετανάστες θα ενθαρρύνει και άλλους να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη.