Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα στο Βερολίνο η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και στο επίκεντρο τίθενται θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Συμμαχίας με χώρες στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Γεωργίας.
Χθες Πέμπτη, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας στις τοπικές αρχές στο Αφγανιστάν.
Η σημερινή δεύτερη ημέρα της συνόδου ξεκινάει με συνεδρίαση κατά την οποία οι υπουργοί θα συζητήσουν τα προγράμματα συνεργασίας με τις χώρες που δεν ανήκουν στη Συμμαχία στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις διπλωματικές τους σχέσεις.
Ο στόχος είναι η στενότερη συνεργασία με περισσότερους εταίρους σε περισσότερα θέματα, δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το ΝΑΤΟ έχει συνάψει επίσημες συνεργασίες με ομάδες που περιλαμβάνουν την Ευρωατλαντική Συμμαχία, την Μεσογειακή Συμμαχία και την Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης με κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ διατηρεί διμερείς σχέσεις με πολλές χώρες – από την Ρωσία ως την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να φτάσει στο Βερολίνο αργότερα εντός της ημέρας όταν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Τα κομβικής σημασίας θέματα που θα συζητηθούν είναι το κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο αποφασίστηκε κατά την περυσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, καθώς και το θέμα της κοινής βοήθειας προς το Αφγανιστάν και ειδικά ένα πρόγραμμα για τη συντήρηση των ρωσικών ελικοπτέρων του αφγανικού στρατού.
Συναντήσεις είναι επίσης προγραμματισμένες και με τους ΥΠΕΞ της Γεωργίας, Γκρεγκόρι Βασχάτζε και της Ουκρανίας, Κονσταντίν Χριστσένκο.
Η Γεωργία διεκδικεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ η φιλική προς τη Μόσχα κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει να διατηρήσει τους δεσμούς της με την Συμμαχία.