Ομάδα ιαπώνων καρκινολόγων απηύθυνε έκκληση για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα των εργαζομένων στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, ως προληπτικό μέτρο για την περίπτωση που θα εκτεθούν σε θανατηφόρα επίπεδα ραδιενεργού ακτινοβολίας.
Ειδικοί στον καρκίνο σε τέσσερα νοσοκομεία της Ιαπωνίας αναφέρουν σε επιστολή τους προς το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό The Lancet ότι θα ήταν φρόνιμο να αποθηκευτούν βλαστικά κύτταρα από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που προσπαθούν μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου την αποφυγή μιας πυρηνικής καταστροφής στη μονάδα αυτή της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.
Η χρησιμοποιούμενη τεχνική περιλαμβάνει τη λήψη βλαστικών κυττάρων από το αίμα που κυκλοφορεί στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να μεταμοσχευτούν για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και για να ευνοήσουν την παραγωγή νέων κυττάρων σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι μειώνονται με ακτινοθεραπεία.
Οι ομάδες στην Φουκουσίμα εργάζονται κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν τα μολυσμένα με ραδιενέργεια ύδατα από τη μονάδα και να θέσουν και πάλι σε λειτουργία το σύστημα ψύξης των τριών αντιδραστήρων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τους καρκινολόγους.
«Το πλήρες κλείσιμο αυτών των αντιδραστήρων θα πάρει χρόνια. Ο κίνδυνος της τυχαίας έκθεσης στην ακτινοβολία των εργαζομένων αυξάνεται επίσης, και η αποθήκευση των κυττάρων από το αίμα τους θα είναι ακόμη πιο σημαντική», εξηγούν οι γιατροί.
Η επιστολή υπογράφεται από μία ομάδα πέντε γιατρών με επικεφαλής τον Τετσούγια Τανιμότο, του Ινστιτούτου Καρκίνου στο ιαπωνικό Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο, και τον Σουίτσι Τανιγκούσι του νοσοκομείου Τορανόμον, και τα δυο στο Τόκιο.
Οι γιατροί έχουν διαμαρτυρηθεί για την αντίσταση που καταβάλουν οι υπεύθυνοι του πυρηνικού τομέα στην Ιαπωνία στη λήψη κυττάρων από τους εργαζόμενους γιατί φοβούνται για τη φήμη τους.