Η απόφαση του Βερολίνου για απεμπλοκή από την πυρηνική ενέργεια, με το κλείσιμο επτά πυρηνικών σταθμών μετά τα γεγονότα στην Ιαπωνία, ενδέχεται να βλάψει τους δεσμούς με τη Γαλλία και θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξαν σήμερα γάλλοι κοινοβουλευτικοί.
Τα σχόλια, που ακούσθηκαν εκ στόματος μελών της ιδιαίτερα ισχυρής επιτροπής Εμπορίου της γαλλικής Γερουσίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο, διατυπώνονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την αιφνίδια αλλαγή πλεύσης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ της γοργής απαλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας από τα πυρηνικά. Η μεταστροφή αυτή ενόχλησε τη γείτονα και στενή της σύμμαχο Γαλλία, η οποία παράγει το 75% της ενέργειάς της από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες.
«Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε την απόφαση των Γερμανών εταίρων μας, ωστόσο αυτή θα προκαλέσει μία μακρά σειρά προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μπορεί να βλάψει τις σχέσεις με τη Γαλλία», τόνισε ο Φιλίπ Μαρινί, μέλος του κόμματος UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
«Αυτή ήταν μία απόφαση η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Εμείς τη σεβόμεθα. Όμως δε μπορεί να μην υπάρξουν συνέπειες για τη Γαλλία και επί του θέματος αυτού να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η γαλλική κοινή γνώμη είναι θετική προς την πυρηνική ενέργεια, χάρις στην οποία οι λογαριασμοί ρεύματος είναι φθηνότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, ενώ επίσης ως εξαγωγέας πυρηνικής τεχνολογίας η Γαλλία έχει εστιάσει τις τελευταίες εβδομάδες την προσοχή της στα πρότυπα ασφαλείας για τους αντιδραστήρες νέας γενεάς EPR παραγωγής της.
Η κρατική εταιρεία πυρηνικών Areva αναμένει να επωφεληθεί από τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών που έχουν προκληθεί μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, καθώς οι προηγμένοι αντιδραστήρες της θεωρούνται πιο ασφαλείς.