Δεκτό έκανε το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη τον οδικό χάρτη που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.

Προβλέπει την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων, τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου ενόψει μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης Ράμταν Λααμάμρα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Οταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία είπε πως υπήρξαν συζητήσεις οι οποίες όμως παραμένουν εμπιστευτικές.

Τα μέλη της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης, εκτός του Ζούμα, πέρασαν τη νύχτα στην Τρίπολη και σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα.

Αυτή η επιχείρηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς οι εξεγερμένοι έχουν απορρίψει οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός η οποία δεν προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι και των γιων του.