Τρόπους για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν οι ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή.
Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που η Ιαπωνία δίνει μάχη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πυρηνικής κρίσης στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα που προκλήθηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το εργοστάσιο έχει μολύνει την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και τη στεριά και έχει οδηγήσει σε πολλούς ελέγχους της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων ανά τον κόσμο.
«Στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ομοιότητας στον σχεδιασμό και της πιθανότητας για φυσικές καταστροφές αυτού του τύπου, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις δικές μας εγκαταστάσεις και την προσέγγισή μας όσον αφορά τις ρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ. «Επιτρέψτε μου να πω με βεβαιότητα ότι πιστεύουμε αυτή τη στιγμή πως τα εργοστάσια στις ΗΠΑ είναι ασφαλή. Πιστεύουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την ασφάλειά τους» , είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Παρότι είχε προγραμματιστεί πριν από το σεισμό, η διεθνής διάσκεψη ρυθμιστικών αρχών για την πυρηνική ενέργεια από 72 χώρες, που
διοργανώνεται στη Βιένη από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και η οποία θα αναθεωρήσει την Συνθήκη του 1996 για την Πυρηνική Ασφάλεια, επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας μετά το δυστύχημα στην Ιαπωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υποβάλουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε «τεστ αντοχής» για να προφυλαχθούν από κρίσεις ανάλογες εκείνης της Φουκουσίμα.
Κάποιες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν όποιον από τους 143 αντιδραστήρες στην Ευρώπη δεν περάσει τα τεστ.