Η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη για να αποκτήσει όπλα, μεταξύ των οποίων και πυραύλους εδάφους-αέρος και να τα μεταφέρει σε ένα κρησφύγετό της στο βόρειο Μάλι, υποστήριξε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλγερίας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από οκτώ φορτηγάκια μάρκας Toyota αναχώρησε από την ανατολική Λιβύη, πέρασε τα σύνορα με το Τσαντ, μπήκε στο Νίγηρα και από εκεί έφτασε στο βόρειο Μάλι όπου τις τελευταίας ημέρες παρέδωσε ένα φορτίο με όπλα.
Στον οπλισμό αυτό περιλαμβάνονταν αντιαρματικές ρουκέτες ρωσικής κατασκευής RPG-7, πολυβόλα και όπλα καλάσνικοφ, εκρηκτικά και πυρομαχικά.
Όπως είπε ο Αλγερινός αξιωματούχος, έχει πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) έχει αποκτήσει μέσω Λιβύης αντιαεροπορικά φορητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Strela.
«Στον οπλισμό περιλαμβάνονταν RPG-7, FMPK (πολυβόλα καλάσνικοφ), όπλα καλάσνικοφ, εκρηκτικά και πυρομαχικά (…) και ξέρουμε ότι δεν είναι το πρώτο κομβόι και ότι συνεχίζεται», τόνισε.
«Πολλά στρατόπεδα έχουν λεηλατηθεί στην περιοχή αυτή (σ.σ. την ανατολική Λιβύη) και τα μέλη της AQIM που ήταν εκεί δεν θα παρέλειπαν να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία. Η AQIM, που διατηρεί άριστες σχέσεις με λαθρέμπορους οι οποίοι περνούν τα σύνορα της Λιβύης από όλες τις πλευρές χωρίς την παραμικρή δυσκολία, θα τους αναθέσει κατά πάσα πιθανότητα να φέρουν τα όπλα», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος υποστήριξε εξάλλου ότι η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται τη σύγχυση μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ενώ ταυτόχρονα έχει διεισδύσει και στο στρατόπεδο των εξεγερμένων της ανατολικής Λιβύης.
Οι εξεγερμένοι πάντως διαψεύδουν ότι διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν ότι η παρουσία της Αλ Κάιντα στη Λιβύη είναι μηδαμινή και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέγερση.