Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, Πρίνστον Λάϊμαν, θα αναχωρήσει το Σάββατο για το Σουδάν για συνομιλίες με αξιωματούχους στη χώρα, αλλά και στην Ερυθραία, πάνω στο ζήτημα της επικείμενης ανεξαρτητοποίησης του Νότιου Σουδάν το Ιούλιο, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα του νεοδιαπιστευθέντος διπλωμάτη, περιλαμβάνει ένα αρχικό γύρο συζητήσεων στην Ερυθραία για θέματα ασφάλειας στο Σουδάν, πριν συναντηθεί στο Χαρτούμ με τον πρωθυπουργό και κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες για να εξετάσουν ζητήματα που έχουν σχέση με το Νότιο Σουδάν και το Νταρφούρ.

Αφού ολοκληρώσει αυτές τις επαφές ο Πρίνστον Λάϊμαν, θα επιστρέψει στην Ερυθραία για συζητήσεις πάνω στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο Σουδάν.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε τον Λάϊμαν, ένα βετεράνο διπλωμάτη εξειδικευμένο στα ζητήματα της αφρικανικής ηπείρου και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, ώς πρεσβευτή στο Σουδάν την Πέμπτη.

Ο Πρίνστον Λάϊμαν όπως δήλωσε θα δώσει προτεραιότητα σε επείγοντα ζητήματα όπως η χάραξη των συνοριακών γραμμών ανάμεσα στα νέα κράτη που προέκυψαν στην περιοχή, η ιθαγένεια των πολιτών, η κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων, όπως και η επίτευξη συνφωνίας για τη διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή της Αμπίγιε.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης από αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ειδικός απεσταλμένος στο Σουδάν για την ανόρθωση και σταθεροποίηση της αφρικανικής χώρας, Ρόμπερτ Λόφτις, θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για την περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τοπικούς αξιωματούχους για την πρόοδο των διαδικασιών σταθεροποίησης και ανόρθωσης της οικονομίας και των υποδομών.