Διατηρεί τη δυναμική της η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στα χρηματιστήρια του κόσμου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την αστάθεια της αγοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young Global IPO trends report 2010, η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, παρουσίασε ενδείξεις ελαστικότητας, τόσο σε επίπεδο συγκέντρωσης κεφαλαίων όσο και σε αριθμό συναλλαγών.

Σημαντική ώθηση δόθηκε από την ισχυρή αγορά της Ασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αυξήθηκαν οι δημόσιες εγγραφές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, 301 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν σε παγκόσμιο επίπεδο 46,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Το πρώτο τρίμηνο του 2010, 290 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν 52,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, 590 εταιρείες συνολικά, αξίας 98,8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ εισήλθαν στο χρηματιστήριο, σε σύγκριση με τις 134 συναλλαγές αξίας 11,8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως αρχική δημόσια προσφορά του τριμήνου ήταν της Samsung Life Insurance Co Ltd, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Κορέας τον Απρίλιο, και συγκέντρωσε 4,4 δισ. δολάρια Η.Π.Α.

Η Ασία εξακολούθησε να κυριαρχεί στις παγκόσμιες δημόσιες προσφορές κατά το δεύτερο τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 25,7 δισ. δολάρια Η.Π.Α. (65% της παγκόσμιας αγοράς) με 159 συναλλαγές, έναντι 35,4 δισ. δολαρίων και 172 συναλλαγών του προηγούμενου τριμήνου.

Με εξαίρεση τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά του περασμένου τριμήνου, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Dai-ichi Life Insurance Co Ltd αξίας 11 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, οι τιμές που καταγράφηκαν στην Ασία για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν οριακή αύξηση.

Η αγορά πάντως εξακολουθεί να οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική της στην αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 9%, στην εύρωστη οικονομία της, στα εταιρικά κέρδη, στην αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση και στο νέο χρηματιστήριο της Shenzhen (ChiNext) που στοχεύει στην προσέλκυση εγγραφών εταιρειών με μικρή κεφαλαιοποίηση.