Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, σκότωσαν χθες 18 ανθρώπους στη Μιζουράτα, ενώ σήμερα συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων, όπως δήλωσαν ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης και ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
«Η πόλη της Μιζουράτα ήταν και πάλι σήμερα στόχος των δυνάμεων του Καντάφι που έριξαν οβίδες και ρουκέτες στα τυφλά σε πολλές περιοχές της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «18 άνθρωποι σκοτώθηκαν (χθες) Τρίτη» στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, ανάμεσά τους και μία τετραμελής οικογένεια.
Το καθεστώς της Λιβύης είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι σταματά τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, όπου έχει αποκατασταθεί «η ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος όμως δεν διευκρίνισε αν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.
Εν τω μεταξύ, από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, δεν απέκλεισε τον εφοδιασμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα.
Η Βρετανία δεν αποκλείει τον εφοδιασμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα, αλλά δεν έχει πάρει την απόφαση για να κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Το εμπάργκο όπλων ισχύει για όλο το έδαφος της Λιβύης, αλλά ταυτοχρόνως η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι», προσέθεσε ο Κάμερον.
Παράλληλα η Νορβηγία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί την επιχείρηση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη, έκρινε σήμερα ότι δεν είναι «της παρούσης» ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών, ιδέα την οποία προώθησαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για να επιταχυνθεί η πτώση του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.