Οι περισσότεροι Βρετανοί θεωρούν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα πρέπει να είναι ο επόμενος βασιλιάς της χώρας, και όχι ο γιος του Ουίλιαμ, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει ο γάμος του τον Απρίλιο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα του Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι αυτός πρέπει να διαδεχτεί στο θρόνο την βασίλισσα Ελισάβετ και όχι ο πατέρας του Κάρολος.

Όμως η δημοσκόπηση της YouGov για το περιοδικό «Prospect» που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι αυτή η άποψη έχει ανατραπεί.

Από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 45% προτιμούν τον Κάρολο ως τον επόμενο βασιλιά, ενώ το 37% τάσσεται υπέρ του Ουίλιαμ, ποσοστά τα οποία το 2005 ήταν αντεστραμμένα. Το περιοδικό θεωρεί ότι ένας πιθανός λόγος για αυτή την ανατροπή είναι ότι ο κόσμος πιστεύει πως το μελλόνυμφο ζευγάρι πρέπει να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή.

Ο ειδικός σε συνταγματικά θέματα Νόρμαν Σεντ Τζον-Στίβας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ο θρόνος να περάσει απευθείας στον Ουίλιαμ, παρακάμπτοντας τον Κάρολο γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ρήγμα στο σύνταγμα.

Από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι Βρετανοί υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που ισχύει εδώ και 300 χρόνια και δίνει προτεραιότητα στους άρρενες διαδόχους του βρετανικού θρόνου. Το 75% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί του μονάρχη πρέπει να τον διαδεχτεί.