«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει την Σρεμπρένιτσα, δεν  πρέπει ποτέ να λησμονήσει το δίδαγμα της», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, επ’ ευκαιρία της 15ης επετείου της σφαγής 8.000 βόσνιων μουσουλμάνων από σερβοβοσνιακά στρατεύματα στη μαρτυρική πόλη.

Σχολιάζοντας τη μαρτυρική επέτειο, ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε χαρακτηριστικά, «Ο ΟΗΕ διέπραξε στη Σρεμπρένιτσα σοβαρά λάθη εκτίμησης, τα οποία βαραίνουν ιδιαίτερα τη συνείδησή μας», τόνισε ο ίδιος στην τελετή για το γεγονός στην έδρα του Οργανισμού. θα πρέπει να εξασφαλίσουμε με τρόπο αδιάσειστο πως η ανθρωπότητα δεν θα λησμονήσει ποτέ αυτό το δίδαγμα. Η εποχή της ατιμωρησίας έχει παρέλθει και πλέον ήγγικεν η ώρα για να πληρωθεί το τίμημα. Ας δώσουμε όλοι μαζύ την υπόσχεση πως θα προστατεύσουμε και θα υπερασπισθούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όποιος και εάν είναι ο τόπος και η στιγμή που αυτή απειλείται».

Να σημειώσουμε πως, το μουσουλμανικό κυβερνών κόμμα στο Σαράγεβο κατήγγειλε χθες την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) των Σέρβων της Βοσνίας να τιμήσουν τον πρώην ηγέτη τους Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είναι υπόδικος στη Χάγη για γενοκτονίας.

Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη κίνηση, ο Μπαν Γκι Μουν τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός, «αποτελεί μία αλαζονική πρόκληση και προσβολή προς όλα τα θύματα των εθνικών εκκαθαρίσεων, των μαζικών εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας».