Η ΕΕ εξετάζει «σε βάθος» τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης του υπουργού εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Σε δηλώσεις της η Κ. Άστον τόνισε ότι τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ θα πρέπει να αναμένεται η λήψη απόφασης για ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Σύμφωνα με την Κ. Άστον είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να αποχωρήσει».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΕ σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη από μεμονωμένα κράτη, σημείωσε ότι η ΕΕ επικεντρώνεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού.
«Οι πρεσβευτές» των 28 χωρών μελών «έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό» στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».
Παρόλα αυτά «το ζήτημα μίας συγκεκριμένης δράσης δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι», πρόσθεσε.
Στη σημερινή τους συνάντηση «οι πρεσβευτές δεν συζήτησαν την πιθανότητα να δράσει το ΝΑΤΟ», επέμεινε υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τις χώρες μέλη να «δράσουν σε εθνικό επίπεδο, όπως το καθορίζει η απόφαση του ΟΗΕ».
«Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας», ανέφερε από τη μεριά του σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν.
Ο Ράσμουσεν εκτίμησε άλλωστε ότι πλέον πληρούνται οι τρεις όροι που θέτει το ΝΑΤΟ προκειμένου να μελετήσει την πιθανότητα παρέμβασης σε διεθνές πλαίσιο, αναφέροντας «την άμεση ανάγκη (επέμβασης), τη σταθερή υποστήριξη της περιοχής και την απόφαση του ΟΗΕ».