Το φορτηγό πλοίο που θα μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα και ναυλώθηκε από το Ίδρυμα Καντάφι, του γιου του Λίβυου ηγέτη Σέιφ αλ Ισλάμ, εισήλθε στα διεθνή ύδατα και βρίσκεται στα ανοικτά της Κρήτης και σύμφωνα με τις προβλέψεις την Τετάρτη θα φτάσει στη Γάζα, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Καντάφι, μέσω της ιστοσελίδας του.

Το πλοίο βρισκόταν το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα εκατό χιλιόμετρα ανοικτά της νήσου Κρήτης και συνεχίζει κανονικά την πορεία του προς τη Γάζα.

«Δεν μεταφέρουμε όπλα ή ύποπτα προϊόντα. Μόνο τρόφιμα και φάρμακα, και ειρηνικοί πολίτες βρίσκονται επί του πλοίου», τόνισε ο Μασαλά Ζουέι, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καντάφι που βρίσκεται επί του πλοίου.

«Οι Ισραηλινοί μπορούν να ελέγξουν το πλοίο και εάν έχουν έστω και λίγη ανθρωπιά θα μας αφήσουν να αγκυροβολήσουμε στη Γάζα», πρόσθεσε τηλεφωνικά η ίδια πηγή που ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στους Παλαιστίνιους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Ισραήλ από την Κυριακή έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο πλοίο να ξεφορτώσει βοήθεια στη Γάζα.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ συμβούλευσε «τους οργανωτές αυτής της επιχείρησης να πλεύσουν προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντότ ή απ’ ευθείας στο αιγυπτιακό λιμάνι Αλ-Αρίς» και η βοήθεια θα μοιραστεί από τους Ισραηλινούς.