Η Ισλαμική αντιπολίτευση στην Ιορδανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή, που πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα, γιατί το αντικείμενό της δεν περιλαμβάνει συνταγματική αλλαγή, που θα περιορίζει τις εξουσίες του μονάρχη.
Το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης, πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό της Ιορδανίας, ανέφερε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή των 52 μελών και των δύο πολιτικών ηγετών, που σχηματίστηκε χωρίς τη συναίνεση της, καθώς και ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε κανένα διάλογο στο μέλλον.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Μαρούφ αλ- Μπακίτ, προχώρησε τη Δευτέρα στη σύσταση επιτροπής εθνικού διαλόγου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του βασιλιά Αμπντουλά, κάτω από την πίεση των συνεχιζόμενων για εβδομάδες διαδηλώσεων, που ζητούν πολιτικές αλλαγές, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε καμία πρωτοβουλία η οποία δεν οδηγεί σε αληθινό διάλογο. Απαιτούμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου. Μόνον ο Βασιλιάς μπορεί να καθοδηγήσει ένα εθνικό διάλογο», είπε ο Ζακί Μπανί Ρουσείντ, εκ των ηγετών της ισλαμικής παράταξης.
Οι Ισλαμιστές ηγέτες, αριστερών και φιλελεύθερων τάσεων αλλά και με πολιτικές δεσμεύσεις, ανάλογα με τη φυλή από την οποία προέρχονται, ζήτησαν τις τελευταίες εβδομάδες τη θέσπιση συνταγματικής μοναρχίας, απαιτώντας η κυβέρνηση να εκλέγεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι να διορίζεται από το βασιλιά.
Ο βασιλιάς Αμπντουλά ζήτησε από τη διορισμένη επιτροπή, βουλευτών, πρώην υπουργών και συνδικάτων, να συντάξουν τις προτάσεις τους για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, μέσα σε μία περίοδο 3 μηνών.
Με επιστολή του στον επικεφαλής του Μετώπου, Ταχέρ αλ-Μασρί, ο βασιλιάς του ζήτησε να συμβάλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού εκλογικού νόμου, που θα οδηγήσει σε ένα κοινοβούλιο που θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Ιορδανίας και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της δικαιοσύνης και στην εφαρμογή του νόμου.
Απαντώντας στην πρόσκληση, ο Λαμπίμπ Καμχάουϊ, ανεξάρτητος πολιτικός ηγέτης, δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται, ούτε την πρόθεση, ούτε την ικανότητα της κυβέρνησης να επιφέρει μεταρρυθμίσεις που να γίνουν αληθινά αποδεκτές από το λαό.