Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου σαράντα διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν σήμερα σε δύο πόλεις βορειοανατολικά και ανατολικά της Σαναά.
Είκοσι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην επαρχία Τζουφ, βορειοανατολικά της Σαναά, όταν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που φρουρούσαν κτήριο το οποίο πολιόρκησαν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ. Δύο υποστηρικτές του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (CPG, του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ) τραυματίστηκαν από πέτρες.
Στην Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας, διαδηλωτές έκαναν πορεία σε κυβερνητικό κτήριο όπου απωθήθηκαν από δυνάμεις επιβολής του νόμου, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Δεκαεπτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν, είπαν οι πηγές αυτές.
Είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σε πόλεις σε αυτή την περιοχή, όπου επίσης σημειώνονται κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην Άντεν (νότια Υεμένη). Συνολικά το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του Σάλεχ στις οποίες έχουν βρει το θάνατο πάνω από 30 άνθρωποι.
Στην Τάιζ στο μεταξύ σημειώνονταν εκ νέου συγκρούσεις. «Ακούγονται βαριά πυρά εδώ, δε μπορούμε να μιλήσουμε για απώλειες ακόμα», δήλωσε ο ακτιβιστής Μπούσρα αλ Μακτάρι από την πόλη, που βρίσκεται 200 χλμ. νότια της Σαναά.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θεωρεί τον Σάλεχ βασικό της σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δυναμικού δικτύου της αλ Κάιντα στην Υεμένη, καταδίκασε την αιματοχυσία και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Στην πρωτεύουσα Σαναά, ένοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προσπάθησαν να περικυκλώσουν και να αποκόψουν μια περιοχή όπου έχουν κατασκηνώσει επί εβδομάδες περίπου 20.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. «Αναμένουμε επίθεση ανά πάσα στιγμή, αλλά δε φεύγουμε ώσπου να πέσει το καθεστώς», δήλωσε ο διαδηλωτής Τάχα Καγιέντ. «Φύγετε, δολοφόνοι», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι απευθυνόμενοι στους στρατιώτες.
Στη νότια Υεμένη, η περιοχή Αλ Χάουτα έχει παραλύσει, καθώς η αντιπολίτευση κάλεσε σε γενική απεργία. Στην πόλη Νταλεά τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση.
Η εκτεταμένη διαφθορά, η τεράστια ανεργία και η φτώχεια –(το 40% του πληθυσμού ζει με 2 δολάρια την ημέρα ή λιγότερα και το ένα τρίτο αντιμετωπίζει χρόνιο υποσιτισμό) συνέβαλαν καθοριστικά στο ξέσπασμα των κινητοποιήσεων.