Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε αυτές που κατασκευάζουν ήδη πυρηνικά εργοστάσια, είτε εκείνες που σκέφτονται αυτή την επιλογή για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ή επέκτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ο ενθουσιασμός για την πηγή αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην ανατολική Ευρώπη, που θέλει να απαλλαγεί από τον ρυπογόνο άνθρακα, αλλά και από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Οι ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να ανακαινίζουν τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια ή να σχεδιάζουν την κατασκευή νέων.
Με την Ιαπωνία να αγωνίζεται όμως να ελέγξει την κρίση που έχει ξεσπάσει, η συζήτηση για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των κατοίκων αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Κάπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.
Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.
Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έλαβε πρόσφατα την επίμαχη απόφαση να παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας κατά 12 χρόνια. Τώρα θα αντιμετωπίσει πιέσεις να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Η διαδήλωση του Σαββάτου έγινε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα δώσει μάχη σε δύο εβδομάδες.
«Γνωρίζουμε πόσο ασφαλή είναι τα εργοστάσιά μας, όπως γνωρίζουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε απειλή από σεισμό ή τσουνάμι», δήλωσε η Μέρκελ μετά την έκτακτη σύσκεψη που έκανε το Σάββατο με ορισμένους υπουργούς, περιλαμβανομένου του υπουργού Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. «Θα αποκομίσουμε και θα αναλύσουμε τα διδάγματα από τα γεγονότα της Ιαπωνίας».
Στην ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν με ενιαίο τρόπο στο δυστύχημα. Ο πολωνός πρωθυπουργός βεβαίωσε ότι τα εργοστάσια στη χώρα του θα κατασκευαστούν με κριτήριο τη μέγιστη ασφάλεια, προσθέτοντας ότι στην Πολωνία δεν υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Στην πυρηνική ενέργεια έχουν στραφεί επίσης η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Αλλά οι αποφάσεις εκεί καθυστερούν λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών εταιρειών για το ποιος θα κατασκευάσει τους αντιδραστήρες.